Generalități
Cancerul de vezică biliară și cel de căi biliare (colangiocarcinomul) sunt tipuri rare de cancer, ce afectează vezica biliară sau a căile biliare. Căile biliare reprezintă o serie de canale subțiri prin care bila (fierea), produsă de către ficat, este transportată până în intestinul subțire. Atașată căilor biliare se află vezica biliară, un organ sub forma unei pere ce servește ca rezervor temporar al bilei. În vezica biliară, bila este depozitată între mesele alimentare. După ce măncăm, bila este eliberată din vezică iar prin căile biliare aceasta ajunge în intestinul subțire, ajutând la digestia nutrienților, în special a grăsimilor.
Cauze și factori de risc
Nu se cunoaște exact din ce cauză apar aceste cancere, dar s-a observat că probabilitatea de a dezvolta cancer este asociată cu existența unor factori de risc. Un factor de risc este orice ne face să fim mai predispuși de a suferi de o anumită afecțiune, precum cancerul. Cu toate acestea, dacă o persoană prezintă unul sau mai mulți factori de risc pentru o anumită boală, nu înseamnă obligatoriu că va fi afectat de aceasta. Factorii de risc pentru aceste cancere sunt considerați a fi:
- Colangita sclerozantă primitivă-boală de cauză necunoscută în care căile biliare sunt afectate de procese inflamatorii. În multe dintre cazuri,există concomitent o boală inflamatorie intestinului gros, numită rectocolita ulcero-hemoragică. Statistic, între 1 și 2 persoane din 10 cu această suferință dezvoltă cancer de vezică biliară sau colangiocarcinom.
- Litiaza biliară-prezența de calculi(pietre) în căile biliare sau vezica biliară , ce au efect iritativ și care duc la inflamația acestora. La peste 75% din pacienții cu cancer de vezică biliară sunt prezenți acești calculi.
- Chistul congenital coledocian-reprezintă o dilatație sub formă de sac la nivelul canalului coledoc, prezentă încă de la naștere. Acest chist crește încet și adună o cantitate importantă de bilă, până la 2 litri.Celulele ce tapetează acest sac la interior se află deseori într-un stadiu precanceros.
- Vezicula de porțelan- caracterizată prin depuneri de calciu în pereții acesteia.
- Malformații ale căilor biliare
- Infecții parazitare-cauză frecventă în Asia, unde oamenii consumă carne de pește insuficient preparată termic
- Ciroza hepatică și hepatita B și C
De menționat este că cele mai multe cancere de acest tip sunt diagnosticate la pacienți ce au între 60 și 70 de ani, riscul crescănd odată cu înaintarea în vărstă.Există și alți factori de risc mai puțin specifici precum obezitatea, diabetul, fumatul și consumul de alcool (mai ales la persoanele cu afectare hepatică).
Simptome
Cancerul de vezică biliară și cel de căi biliare nu prezintă în fazele timpurii, simptome sau dacă acestea sunt prezente, sunt foarte vagi precum pierderea apetitului sau o stare de oboselă. Ca atare, cele mai multe cancere de acest tip sunt detectate în fazele avansate, cănd sunt afectate și organele din vecinătate, iar prognosticul este mai puțin favorabil.Simptomele întălnite sunt:
- Icterul este cel mai frecvent simptom in cazul colangiocarcinomului și prezent în jumătate din cazurile de cancer de vezică biliară. Acesta reprezintă colorarea în galben a pielii, mucoaselor şi a albului ochilor (sclerei). Icterul poate avea numeroase alte cauze, mult mai frecvente și de aceea este important să consultați doctorul.
- Prurit (senzația de mâncărime a pielii)
- Durere în partea dreaptă sub coaste
- Scaun decolorat
- Urina inchisă la culoare
- Febră
- Scădere in greutate
- Stare de greață
Diagnostic
Pentru diagnosticul se utilizează un cumul de metode:
- Analize de sânge prin care se măsoara nivelul de enzime hepatice(AST, ALT, fosfataza alcalină), bilirubina totală prin care se evaluează funcția hepatică.
- Teste imagistice non-invazive precum ecografia, CT sau RMN prin care se vizualizează starea căilor biliare,a vezicii biliare și a ficatului și pot depista prezența, localizarea și extinderea unei tumori.
- Colangiografia endoscopica retrogradă prin care se evaluează căile biliare un tub(endoscop) ce este introdus prin gură până la nivelul intestinului subțire, unde se deschide calea biliară comună și prin care se poate recolta o mostră de țesut (biopsie) pentru a fi verificată la microscop pentru caracteristici de cancer.
Tratamentul depinde de mai mulți factori precum tipul, localizarea și extinderea tumorii, posibilitatea de rezecție a acesteia precum și șansele de a vindeca boala și de a prelungi perioada de viață. Dintre opțiuni se regăsesc:
- Tratamentul chirurgical este principalul tratament pentru aceste tipuri de cancere și oferă cele mai bune șanse de vindecare. Nu toți pacienții sunt eligibili pentru intervenția chirurgicală însă. În cazul tumorilor ce nu pot fi operate, tratamentul chirurgical poate fi utilizat în scop paliativ,
propunându-se ameliorarea simptomelor și prevenirea complicațiilor.
- Radioterapia ce utilizează radiațiile ionizante pentru a distruge celulele canceroase.Este folosită ca tratament primar în cazurile avansate sau ca tratament adjuvant celui chirurgical.
- Chimioterapia ce utilizează medicamente(citostatice) pentru a opri multiplicarea celulelor canceroase. Este folosită ca tratament primar în cazurile avansate sau ca tratament adjuvant celui chirurgical.
Bratu Alin
Bibliografie
https://www.cancer.org/cancer/gallbladder-cancer.html
http://www.cancerresearchuk.org/about-cancer/gallbladder-cancer
https://en.wikipedia.org/wiki/Gallbladder_cancer
https://www.cancer.org/cancer/bile-duct-cancer.html
https://medlineplus.gov/bileductcancer.html
https://www.medicinenet.com/bile_duct_cancer_cholangiocarcinoma/article.html