Care sunt etapele formarii unei tumori?

Corpul uman este format din milioane celule, celule sunt organizate in tesuturi  iar tesuturile sunt cele ce formeza organele. Cancerul este rezultatul  aparitiei unor modificari la nivelul unei celule sau a unui mic grup de celule. Aceste celule modificate, anormale se multiplica formand o tumora. Tumora aparuta initial, tumora cu care a inceput cancerul este numita tumora primara de la aceasta pot disemina celule,  de exemplu  pe cale sangvina sau limfatica  formand alte tumori numite metastaze.

Este important de facut diferenta intre termeni de tumora maligna si tumora benigna, in cazul unui cancer fiind vorba de o tumora maligna.

De-a lungul timpului au fost conturate mai multe teorii ce explica producerea cancerelor.

Teoria mutaiei genetice presupune faptul ca aparitia cancerelor se datoreaza exstentei unor mutatii ale genelor responsabile de cresterea si diferentierea celulara. Fiecare celula are trei componente principale, membrana, citoplasma si nucleul. In nucleu se gaseste materialul genetic, reprezentat de nenumarate gene, ce dicteaza multiplicarea normal a celulei astfel, orice modificare pe care una sau mai multe gene o sufera duce la o multiplicare anormala. Mutatiile genetice pot fi ereditare, mostenite sau pot aparea in timpul vietii in urma agresiunii unor factoi cancerigeni endogeni (din interior) sau exogeni (din exterior) asupra celulei.

Teoria virala se refera la anumute cancere ce apar in urma infectiei cu diferite virusuri, virusuri ce au capacitatea de a destabiliza echilibrul in care se gaseste o celula normal si a duce in final la aparitia unei malignitati. De exemplu papiloma virusurile umane, virusul Epstein Barr sau Virusurile hepatitice B sau C. Infectia cu un virus cu potential cancerigen nu inseamna insa cancer, acesta aparand dupa o anumita perioada de timp in care pacientul nu a tratat infecia respective.

Aceste sunt numai exemple insa exsita foarte multe teori in cee ace priveste cauza aparitiei unui cancer.

Procesul de carcinogeneza, de formare a unui cancer este un proces complex,  multistadial, deci se formeaza trecand prin mai multe etape avand loc o transformare progresiva de la o celula normal la una maligna. Timpul in care o celula normala devine maligna difera in functie de factorul ce determina cancerul respectiv, de sistemul imunitar al pacientului, deci de capacitatea organismului de a indeparta celulele anormale, de factorii de mediu, factori metabolici, hormonali etc.

In mod normal, in bagajul sau genetic o celula are o serie de protoncogene, gene care daca sunt activate au potential oncogene deci din protooncogene devin oncogene dar si gene supresor tumorale ce au rolul de a opri celula din evolutia spre o celula canceroasa. O mutatie la nivelul acestor gene in sensul activarii protooncoogenelor sau inactivarii genelor supresor tumorale pot duce la aparitia unei tumori.

Mutatia la nivelul unei anumite gene determina aparitia unor modificari si la nivelul aspectului celulelor respective, modificari diferite de la o etapa la asta, lucru ce permite medicilor anatomo patologi sa stabileasca tipul si stadiul in care se afla o tumora dupa aspectul celulelor.

Exista mai multe moduri in care se poate desfasura procesul de carcinogeneza, se poate vorbi de exemplu de o carcinogeneza chimica, fizica sau virala.

Carcinogeneza chimica se refera la situatia in care factorul carcinogen este reprezentat de o substanta chimica, acest proces de carcinogeneza poate fi impartit in mai multe etape: initierea tumorala, promotia tumorala, conversia maligna si progresia tumorala.

Acest proces de carcicogeneza chimica are ca si caracteristica perioada de latenta intre aplicarea agentului cancerigen si aparitia cancerului, aceasta perioada de latena fiind invers proportional cu cantitatea si repetitivitatea cu care este aplicat respectivul factor carcinogen, deci cu cat substanta prespectiva actioneaza de mai multe ori cu in cantitati mai mari cu cact cancerul va aparea mai repede.

Initierea este prima etapa, urmeaza administratii directe a agentului cancerigen si este reprezentata de un proces rapid in care se produc modificari la nivenul materialului genetic celular, aceste modificari fac ca celula normala sa devina o celula ce poate evolua spre o populatie celulara  maligna. Insa in acest stadiu celula nu este o celula maligna, modificarile produse la nivelul celulei pot sa nu aiba nici un efect asupra celulei sau dimpotriva poate devenii sub actiunea evenimentelor ulterioare o celula maligna.

Promotia este a doua etapa si este reprezentata de promovara celulei deja initiate spre a fi o celula autonoma ce se poate multiplica si realiza deci o expansiune clonala, deci celula modificata, anormala se poate divide si forma alte celule anormale.

Progresia reprezinta a treia etapa si consta  in multiplicarea celulelor ce detin caracteristicile unei celule maligne si deci formarea tumorii maligne.

Nu toate celulele au acelasi parcurs, unele intra in apoptoza, deci mor in urma activarii unor siteme prezente chiar in celulele respective, unele sunt distruse de catre sistemul imunitar iar altele scapa de aceste sisteme de aparare trecand prin toate etapele si ducand la formarea cancerului.

Carcinogeneza fizica se refera la procesul de aparitie a unui cancer in urma actiunii radiatiilor. Radiatiile actioneaza asupra legaturilor intermoleculare pe care le rup si astfel produc dezechilibre la nivel celular ceea ce duce in final al o multiplicare haotica si aparitia unei tumori maligne.

Carcinogeneza virala este reprezentata de procesul de aparitiei unui cancer in urma actiunii unui virus la nivel genetic, de exemplu prin activarea unei protooncogene sau inactivarea unor gene supresor tumorale.

Un cancer apare deci in timp trecand prin mai multe etape, de la afectarea moleculara a celulei  pana la dezoltarea  celulelor maligne, a tumorii maligne, tumora odata formata incepe sa se dezvolte, la nivelul ei existand un important iproces de angiogeneza, de formare a unor noi vase de sange care sa ii asigure nutrietii necesari pentru dezvoltare, vascularizatia bogata ajutand totodata si la procesul de metastazare .

Daiana Gortoescu

https://www.cancer.org/cancer/cancer-basics/what-is-cancer.html

http://www.cancerresearchuk.org/about-cancer/causes-of-cancer/inherited-cancer-genes-and-increased-cancer-risk/inherited-genes-and-cancer-types

https://auckland-northland.cancernz.org.nz/cancer-information/other-links/what-is-cancer/

https://www.dreamstime.com/stock-illustration-normal-human-cell-cancer-cell-malignant-cancer-reborn-to-cells-growing-to-tumor-anatomy-image86107945

https://openi.nlm.nih.gov/detailedresult.php?img=PMC3721034_jbr-27-04-254-g001&req=4

https://exploreable.wordpress.com/author/exploreable/page/3/

 

 

By |2019-03-18T00:18:56+02:00March 18th, 2019|Manifestare Cancer|

Leave A Comment