1.Ce este stomacul?
Hrana, dupa ce a fost mestecata si inghitita de la nivelul cavitatii orale, intra in esofag, un tub care va deplasa mancarea spre stomac. Stomacul este un organ care seamana cu un sac la nivelul caruia mancarea stagneaza si incepe digestia. Stomacul este situat in partea superioara a abdomenului. Digestia se realizeaza prin secretia sucului gastric. Dupa ce sucul se amesteca cu mancarea rezultatul este trimis spre intestin subtire si anume spre duoden.
Stomacul are 5 portiuni :
cardia: prima portiune, cea mai aproape de esofag
fundica: portiune superioara, langa cardia
corpul: principala portiune
antru: portiune inferioara, langa intestin
pilorica: ultima parte, care actioneaza ca o valva
Primele 3 parti se mai numesc stomacul proximal. O parte din celulele aflate aici produc acid clorhidric si pepsina (o enzima digestiva) parte ale sucului gastric care ajuta la digestia alimentelor, de asemenea secreta si factor intrinsec care ajuta la absorbtia vitaminei B12. Ultimele 2 parti – stomac distal. Stomacul mai are si 2 curburi, mica si marea curbura.
Stomacul este compus din 4 tunici :
– mucoasa: la acest nivel sunt produse enzimele digestive
– submucoasa
– musculara
– seroasa
Cancerul de stomac sau cancerul gastric isi are, de obicei, punctul de pornire la nivelul celulelor din mucoasa. Tunicile sunt importante in determinarea stadiului cancerului si prognosticul pacientului.
Cancerul gastric are tendinta de a se dezvolta usor de-a lungul a mai multor ani. Inainte de aparitia cancerului la nivelul stomacului apar stari precanceroase care produc modificari la nivelul mucoasei dar fara manifestari clinice evidente.
- Incidenta
Cancerul gastric este a treia cea mai comuna cauza de cancer ce se asociaza cu moarte. In SUA este pe locul al 15lea ca cel mai comun cancer. Pentru anul 2017 se asteapta ca in SUA sa fie descoperita in jur de 28 000 de persoane cu acest tip de cancer iar numarul de persoane care vor muri din aceasta cauza va fi aproximativ 10 960.
In Marea Britanie aproximativ 7 000 de perssoane sunt diagnosticate cu cancer gastric in fiecare an. In 2014 au fost diagnosticate cu acest tip de cancer 6 682 de persoane iar varsta medie la care au fost descoperite este de 85-89 de ani.
În România, potrivit estimărilor studiilor, în 2013 au apărut circa 67.300 de noi cazuri de cancer, faţă de aproximativ 50.000 în 1990, însemnând o creştere cu 35% a numărului de cazuri. Numărul total al deceselor cauzate de cancer în ţara noastră în 2013 a fost de 41.400.
- Cauze
In general un process malign incepe cand apare o eroare in ADN-ul celulei. O cauza exacta nu poate fi definita dar exista o multitudine de factori de risc care pot duce la aparitia cancerului. Printrre acestia sunt:
- infectia cu Helicobacter pylori care cauzeaza ulcer gastric ce poate duce la malignizare1
- gastrica cronica atrofica 1
- metaplazia intestinala – o afectiune in care celulele mucoasei stomacului sunt inlocuite cu celule specifice intestinului 1
- fumatul
- supraponderalitatea sau obezitatea
- varsta peste 55 de ani
- dieta bogata in mancare afumata, sarata, picanta si saraca in legume si fructe
- operatie chirurgicala pentru ulcer gastric
- persoane cu grupa de sange A
- anumite gene ( persoane in familie cu cancer gastric)
- expunere la anumiti compusi (ex: azbest, metale)
1 primele 3 pot fi incadrate si ca stari precanceroase
Prezenta unuia sau chiar mai multi factori de risc nu inseamna ca sigur se va dezvolta cancer. Exista si situatii cand persoane au dezvoltat un proces malign in lipsa oricarui factor de risc.
- Simptome
In stadii incipiente cancerul gastric poate cauza:
- indigestie(dispepsie)2
- balonare postprandial dupa ingerare de cantitati mici de alimente
- arsuri gastrice2
- greata si varsaturi
- pierdere apetit
2 doar pentru ca apar indigestia si arsurile gastrice dupa mese nu inseamna ca cancerul este prezent; dar daca aceste simptome sunt resimtite un timp indelungat este necesara prezentarea la doctor.
In stadiile avansate, pe masura ce tumora incepe sa creasca, pot aparea simptome mai serioase :
- dureri abdominale sau discomfort abdominal
- sange in scaun(melena)
- varsaturi cu sau fara sangerare
- scadere in greutate
- dificultate la inghitire (disfagie)
- icter (hepatomegalie)
- constipatie sau diaree
- astenie fizica
- anemie
Toate aceste simptome nu sunt specifice cancerului gastric, ele pot aparea atat in cadrul unui ulcer gastric sau duodenal sau intr-o infectie virala sau din cauza altei probleme oncologice. Daca oricare din simptomele de mai sus apar frecvent este necesara prezentarea la doctor.
- Analize pentru diagnostic
La prezentarea la doctor acesta va realiza anamneza pentru a vedea care sunt factorii de risc si daca un alt membru al familiei a avut aceasta patologie si simptomele pe care le acuza pacientul. Examenul fizic este si acesta efectuat pentru a ii oferi medicului informatii despre starea generala de sanatatea dar si semne de cancer gastric. Daca se suspecteaza existenta cancerului vor fi facute teste pentru a confirma diagnosticul:
- teste de laborator (se poate depista anemia, se verifica functia ficatului, rinichilor)
- endoscopie digestiva superioara : este principalul test efectuat in cancerul gastric; este un test in care se introduce pe gura pacientului un tub flexibil cu care se poate vedea in interiorul stomacului; de asemenea cu ajutorul lui se pot lua biopsii din tesut daca acesta arata anormal, biopsii ce vor fi evaluate microscopic si a determina existanta de celule canceroase in acel tesut. Pentru a vedea cum se efectueaza o EDS accesati urmatorul link (http://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/stomach-cancer/diagnosis-treatment/drc-20352443 ).
- teste imagistice : sunt folosite pentru a vizualiza mai bine stomacul; acestea includ – radiografii care uneori sunt completate de examinare cu bariu, computer tomograf (CT), RMN, PET scan, ecografie.
- radiografiile permit vizulizarea suprafetei interioare a esofagului, stomacului si prima parte a intestinului subtire dar este mai putin folosita ca endoscopia deoarece se pot omite anumite arii anormale si nici nu permite luare de biopsii. Pentru examnirea cu bariu pacientul inghite aceasta substanta care va inveli mucoasa( suprafata interioara) evidentiind eventuale neregularitati.
- computerul tomograf (CT) cu ajutorul lui se vor produce imagini sectionale ale corpului, aparatul facand multe imagini in timp ce se roteste in jurul pacientului. Uneori se realizeaza si imagini cu substanta de contrast cee ace presupune ca pacientul sa bea sau i se administeaza intravenos aceasta substanta. Exista sansa ca aceasta substanta sa produce unele reactii adverse de aceea cel mai bine e sa anuntati medicul daca aveti alergie la iod (la nuci sau la fructe de mare). CT ajuta la determinarea stadiului in care se afla tumora , informatie importanta in luarea unei decizii asupra tratamentului.
- Tratament
O data ce s-a pus diagnosticul si s-a stadializat cancerul se va lua o decizie asupra tratamentului. Principalele tratamente din cancerul gastric sunt :
- chirurgie
– operatiile chirurgicale pot fi folosite pentru a indeparta cancerul in stadii incipiente ( tumori mici ce pot fi scoase si prin endoscopie ) sau o parte (gastrectomie subtotala) sau chiar tot stomacul (gastrectomie totala) , uneori fiind nevoie si de scoaterea altor organe. In pozele de mai jos sunt schitate optiunile chirurgicale.In prima poza gastrectomia totala si cum va arata tractul digestiv in urma operatiei. In a doua poza (dreapta) este aratata gastrectomia subtotala in care portiunea inferioara a stomacului a fost eliminate.
2. Chemoterapie
– este un tratament medicamentos care ajuta la distrugerea celulelor canceroase. Substantele chemoterapeutice circula prin sange si omoara celulele din stomac dar si cele ce au migrat din stomac.
- Radioterapie
– foloseste raza de energie, cum ar fi razele X sau protoni pentru a distruge celulele canceroase.Poate fi folosita inainte de operatia chirurgicala – terapie neoadjuvanta pentru a micsora o tumora sau dupa operatie – terapie adjuvanta pentru a distruge orice celula canceroasa ramasa.
- terapia biologica
– se refera la medicamente care schimba felul cum o celula functioneaza si ajuta la controlul cresterii tumorale
Cel mai frecvent, cea mai buna abordare este de a alege doua sau mai multe din aceste optiuni de tratament.
Manu Andrei
UMF “Carol Davila”
Bibliografie
- https://www.webmd.com/cancer/stomach-gastric-cancer#1
- https://www.cancer.org/cancer/stomach-cancer/about.html
- https://www.cancerresearchuk.org/about-cancer/stomach-cancer
- http://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/stomach-cancer/home/ovc-20202327
- http://www.macmillan.org.uk/information-and-support/stomach-cancer
- http://emedicine.medscape.com/article/278744-overview
- https://seer.cancer.gov/statfacts/html/stomach.html
- http://euro-health.ro/cancerul-in-romania-67-300-de-cazuri-noi-si-41-000-de-decese-pe-an-cancerele-pulmonar-colorectal-si-de-san-cele-mai-frecvente/
- http://www.fvhospital.com/learn-more/stomach-cancer/
- https://www.halstedsurgery.org/GDL_Disease.aspx?CurrentUDV=31&GDL_Cat_ID=AF793A59-B736-42CB-9E1F-E79D2B9FC358&GDL_Disease_ID=DB2F8EAC-4421-41DD-B04E-684AFEF2AD94