Ca şi în cazul celor sistemice, o serie de alte cauze poate sta la baza apariţiei acestora, însă este important consultul unui specialist mai ales dacă nu poate fi identificată cauza acestora, problemele durează o perioadă mai lungă de timp sau situaţia nu se îmbunătăţeşte pe parcurs.
- Modificări ale tranzitului intestinal sau ale funcţiei vezicii urinare
Constipaţia pe termen lung, diareea, nevoia continuă de a defeca în ciuda eliminării deja a scaunului sau modificări ale scaunului pot reprezenta semne ale unui cancer de colon.
Durerea din momentul urinării, sângele din urină sau alte alterări ale funcţiei vezicii urinare precum nevoia de a urina mai des, eliminarea unor cantităţi mici de urină pot fi asociate cu cancerul de vezică sau de prostată. Însă trebuie reţinut că cel mai frecvent acestea sunt cauzate de infecţii urinare în cazul femeilor şi mărirea prostatei în cazul bărbaţilor.
- Răni, plăgi care nu se vindecă
Cancerele tegumentare pot sângera sau arăta ca răni care nu se mai vindecă. O plagă de lungă durată în cavitatea bucală poate sugera un cancer bucal/oral. Această situaţie poate deveni o urgenţă mai ales la persoanele care fumează sau consumă alcool foarte des. Plăgi la nivelul penisului sau vaginului pot fi, fie semne ale unei infecţii, fie ale unui cancer timpuriu.
- Pete albe în cavitatea bucală sau puncte albe pe limbă
În această situaţie poate fi vorba de leucoplazie ce reprezintă o zonă precanceroasă cauzată de o iritaţie frecventă. Apare de regulă din cauza consumului excesiv de tutun sau de alcool. Dacă nu se tratează, leucoplazia poate determina cancerul oral.
- Sângerări sau secreţii anormale
Sângerările anormale pot avea loc în cazul unui cancer incipient sau avansat. Hemoptizia (sputa cu sânge rezultată în urma tusei excesive) poate fi un semn de cancer pulmonar. Sângele din scaun poate fi un semn de cancer de colon sau de rect deşi cauza cea mai frecventă este reprezentată de hemoroizi sau ulcere perforate. Se recomandă de obicei colonoscopia pentru clarificarea diagnosticului, fiind o investigaţie de rutină chiar şi în absenţa simptomelor după vârsta de 50 de ani. Cancerul de col uterin sau de endometru (endometrul este mucoasa ce captuşeşte faţa internă a uterului) poate determina sângerari vaginale anormale (vorbim de regulă de o prelungire a ciclului menstrual mai mult de 5 zile sau de sângerări între menstre). Sângele din urina (hematuria) poate fi un semn de cancer de vezică urinară sau de rinichi deşi cel mai frecvent este vorba de infecţii urinare sau calculi renali. O secreţie sângerie de la nivelul sânului poate reprezenta un semn de cancer de sân.
- Îngroşare sau nodul la nivelul sânului sau în alte parţi ale corpului
O serie de cancere pot fi palpate prin intermediul pielii. Acestea apar cel mai frecvent la nivelul sânului, testiculului, ganglionilor limfatici şi ţesuturilor moi ale organismului. O îngroşare sau un nodul poate reprezenta un semn incipient sau tardiv de cancer şi trebuie informat imediat medicul cu privire la aceasta modificare mai ales daca abia l-aţi descoperit sau aţi observat ca a crescut în dimensiuni. De reţinut este faptul că anumite cancere de sân apar ca o zonă de tegument îngroşată sau roşie mai curând decât sub forma unui nodul. Este adevărat că majoritatea nodulilor la sân sunt tumori benigne/necanceroase precum fibroadenoamele care însă trebuie investigate cu fermitate prin diferite investigaţii paraclinice, mamografia fiind cea mai des utilizată.
- Indigestie sau dificultate la deglutiţie
Indigestia sau dificultăţile la înghiţire ce nu dispar pot fi semne de cancer de esofag, stomac sau faringe deşi de regulă există alte cauze ce stau la baza acestor alterări.
- Schimbări recente la nivelul unei aluniţe sau al unui neg sau noi modificări tegumentare
Orice neg, aluniţă sau pistrui care îşi schimbă culoarea, dimensiunea, forma sau care îşi pierde marginea bine delimitată trebuie consultate de un medic specialist ca şi altă modificare tegumentară de asemenea. O schimbare tegumentară poate fi un melanom care descoperit timpuriu poate fi tratat cu succes.
- Tuse sâcâitoare sau raguşeală
O tuse care nu dispare şi durează mai mult de o lună poate fi semn de cancer pulmonar, în timp ce raguşeala poate fi semn de cancer al laringelui sau de glandă tiroidă.
BIBLIOGRAFIE
- https://www.cancer.org/
- https://www.cancerresearchuk.org/
- Robbins and Cotran, Pathologic Basis of Disease, 9th edition
Elena Iana