Tratamentul paleativ

Acest tip de tratament vizează ameliorarea simptomelor, însa nu acţionează şi asupra cauzelor acestora. El nu va vindeca boala, însă va contribui la îmbunătăţirea stării pacientului şi îl va ajuta să treacă mai uşor prin procesul de vindecare. Bineînţeles, există şi situaţii în care boala devine incurabilă, caz în care tratamentul curativ nu mai are efect, fiind înlocuit în totalitate de cel paliativ. Scopul îngrijirii paliative este asigurarea unei cât mai bune calităţi a vieţii pentru bolnavi şi familiile acestora. Ajută atât pacientul să ducă o viaţă cât mai apropiată de cea normală până la moarte, cât şi familia să facă faţă în timpul bolii pacientului şi după decesul acestuia, inclusiv prin serviciul de suport în perioada de doliu.

Conform Organizatiei Mondiale a Sanatatii, se poate obţine, prin acest tip de tratament, ameliorarea problemelor fizice, psihosociale şi spirituale în peste 90% din cazurile de bolnavi de cancer în stadiu avansat.          

   Ingrijirea terminală este parte a îngrijirii paliative (sensurile acestor doua notiuni nu se suprapun in totalitate) şi se referă la îngrijirea pacienţilor a căror moarte este iminentă şi poate interveni în decurs de câteva ore sau zile.

Terapia paliativă a fost recunoscută ca o specialitate medicală abia în anii ’80, fiind definită ca studiul şi managementul pacienţilor cu o boală activă şi avansată, pentru care prognosticul este rezervat şi obiectivul principal este calitatea vieţii şi, uneori, prelungirea supraviețuirii.
Un exemplu de tratament paliativ este cel al durerii, care reprezintă unul din simptomele cele mai frecvente în cancer. Peste 90% dintre pacienţii cu cancer aflat în stadiu terminal (metastazat) suferă de dureri importante, acute sau cronice, datorate infiltrării neoplazice. În 20% dintre cazuri, durerea poate fi atribuită tratamentului (chirurgical, radioterapie sau chimioterapie).

Tratamentul durerii se face conform celor trei trepte ale analgeziei, recomandate de către Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS):
 1. tratamentul durerii uşoare – se utilizează analgezice non-opioide, precum acetaminofen (paracetamol), aspirină sau alte antiinflamatoare nesteriodiene (AINS): ibuprofen, ketoprofen, diclofenac. La acestea se pot adăuga medicamente adjuvante, non-analgezice (antidepresive), în funcţie de persoana fiecărui pacient.
 2. tratamentul durerii moderate sau care nu răspunde la medicaţia din prima treaptă – se utilizează combinaţii de acetaminofen, aspirină sau alte AINS cu un opioid slab şi efect rapid (codeină, tramadol sau propoxifen). Antiinflamtoarele se mai pot asocia şi cu un opioid puternic dar în doze reduse (morfină, oxicodon). La aceste medicamente se pot adăuga substanţe adjuvante, în funcţie de starea pacientului.
 3. tratamentul durerii severe sau care nu răspunde la medicaţia din a doua treaptă – se utilizează opioide puternice. Cel mai frecvent se utilizează morfina. Opioizii puternici se pot asocia cu analgezice din prima treaptă de medicaţie, dar niciodată cu opioide din a doua treaptă.

Bineînţeles, afecţiunile neoplazice sunt însoţite de o multitudine de alte simptome, de la respiraţie neplacută şi stare de oboseală, până la hemipareze sau paralizii totale.

Specialiştii în ingrijire paliativă pot ajuta pacienţii bolnavi de cancer şi familiile lor să gestioneze, pe langă simptomele fizice, şi emoţiile care vin odată cu stabilirea unui astfel de diagnostic. Depresia, anxietatea şi frica sunt doar câteva dintre ele. Experţii pot oferi consiliere, pot recomanda terapii de suport în grup, pot ţine intruniri de familie, pot solicita intervenţia unu medic psihiatru, etc.

 

Maria Gemanas

 

BIBLIOGRAFIE

  • https://www.cancer.gov/about-cancer/advanced-cancer/care-choices/palliative-care-fact-sheet
  • http://www.studiipaliative.ro/wp-content/uploads/2013/09/Standarde-de-calitate-pentru-ingrijirea-plaitaiva.pdf
  • http://www.who.int/mediacentre/factsheets/fs297/en/
  • Oncologie generală, ed. II, 2012,  L. Miron, M. Marinica
  • http://www.scientia.ro/biologie/corpul-omenesc/4242-ingrijirea-paliativa-in-cancer.html

Imagini

  • https://www.google.ro/search?q=durere&rlz=1C1GCEA_enRO757RO757&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwjxoceF8O3WAhVID5oKHQGpCIEQ_AUICigB&biw=721&bih=622#imgrc=OjuNUrXqQr1BPM:
  • https://www.google.ro/search?q=tratament+palitiv&rlz=1C1GCEA_enRO757RO757&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwj_i7vD8e3WAhVBQpoKHZq0AbMQ_AUICigB&biw=721&bih=622
  • https://www.google.ro/search?rlz=1C1GCEA_enRO757RO757&biw=1366&bih=662&tbm=isch&sa=1&q=pacient+terminal&oq=pacient+terminal&gs_l=psy-ab.3…33018.37065.0.37602.18.17.1.0.0.0.205.1851.0j12j1.13.0….0…1.1.64.psy-ab..4.6.772…0j0i67k1j0i30k1j0i10i30k1j0i5i10i30k1j0i5i30k1.0.WGcKGYcRi-A#imgrc=UUwFMTiKVfY4AM:
By |2024-03-11T20:17:23+02:00March 18th, 2019|Tratament cancer|

Leave A Comment