Cancerul, alaturi de bolile cardiovasculare, sunt cele mai frecvente cause de deces in secolul 21.
In fiecare minut in SUA sunt diagnosticate 3 persoane cu cancer, iar una moare. Acesta date au determinat ca cercetarile medicale sa se indrepte cu precadere in aceste domenii, pentru a intelege cauzele, modului de aparitie dar mai ales asupra tratamentului.
Astfel este cunoscut faptul ca cea mai intalnita forma de cancer este cancerul la plamani, numai in anul 2012 au fost diagnosticate nu mai putin de 1.8 milioane de cazuri, fumatul fiind cel mai important factor de risc . (2)
Cancerul de san este cea mai frecventa forma de cancer in ceea ce priveste femeile din intreaga lume , cu aproximativ 1.7 milioane de cazuri diagnosticate in 2012.Riscul de a dezvolta cancer la san este mult mai mare inainte de menopauza, scazand considerabil dupa instalarea acesteia. (1)
Cancerul colorectal este a doua cea mai frecventa forma de cancer care afecteaza femeile si respectiv a treia in ceea ce priveste barbatii. Rata inalta a imbolnavirii de cancer colorectal revine tarilor dezvoltate. Exista studii care demonstreaza importanta activitatii fizice in prevenirea acestui tip de cancer.
In topul celor mai intalnite forme de cancer intra totodata si cancerul de prostata, cancerul de stomac, cancerul de ficat, cancerul de col uterin, cancerul esofagian, cancerul de vezica urinara, cancerul de la nivelul pancreasului, rinichilor, cancerul de endometrul, cancerul ovarian sau cancerul veziculei biliare.
In Europa au fost diagnosticate aproximativ 3.5 milioane de cazuri de cancer in 2012 dintre care s-au inregistrat 1.9 milioane de decese. Peste jumatate din cancerele inregistrate au fost cancere de plamani, cancere de san, cancere colorectale, cancere de prostata. Cele mai frecvente decese au fost date de cancerele de plamani sau colorectale.In majoritatea tarilor europene cancerele de plamani la barbati sunt in descrestere spre deosebire de cancerele de san la femei care sunt, din pacate, in crestere.
Copii afectati de cancer sunt intr-un numar mai mare in tarile slab dezvoltate-aproximativ 4% din toate cazurile de cancer, comparativ cu tarile puternic dezvoltate-sub 1 % din toate cazurile de cancer. Copii sunt frecvent afectati de cancere ale sangelui si sistemului limfatic (de exemplu:leucemiile), tumori embrionare (de exemple: retinoblastom, neuroblastom), tumori ale creierului, oaselor. Incidenta anuala variaza intre 50 si 200 cazuri la un milion de copii sub 15 ani si intre 90 si 300 cazuri la un milion in ceea ce priveste adolescentii intre 15-19 ani. (5)
Estimativ se considera ca au existat 14.1 milioane de cazuri in intreaga lume in anul 2012 (8.2 milioane de cazuri au dus la deces) si se aproximeaza ca acest numar va creste la aproape 24 milioane de cazuri pana in 2035. Este important de mentionat ca peste o treime dintre femeile diagnosticate cu cancer la san supravietuiesc acestei boli. Cei mai multi pacienti de sex masculin care au supravietuit dupa aceasta afectiune au fost barbatii cu cancer de prostata.
In vederea prevenirii cancerului se recomanda mancatul sanatos si mentinerea unei vieti active, protectia solara adecvata, evitarea fumatului si controale medicale periodice .
Diaconu Andra Mihaela
Bibliografie
- http://canceratlas.cancer.org/the-burden/cancer-survivorship
- http://wcrf.org/int/cancer-facts-figures/data-specific-cancers/lung-cancer-statistics
- http://www.cancerresearchuk.org/health-professional/cancer-statistics/mortality
- http://www.asco.org/research-progress/reports-studies/state-cancer-care-america-2017
- http://ec.europa.eu/eurostat/statistics-explained/index.php/Cancer_statistics
- http://www.cancerresearchuk.org/health-professional/cancer-statistics-for-the-uk