Cancerul ovarian

Cancerul ovarian2019-04-03T12:27:47+02:00

Ovarul – glanda sexuală feminină – este organ pereche – cu o dublă funcție secretoare: externă și internă. Astfel, este organul producător al ovulelor și, în același timp glandă endocrină, care secreta estrogen si progesteron. In corpul uman, cele doua ovare se gasesc de o parte si de alta a uterului, in pelvis.

Cancerul ovarian apare in momentul in care celulele din structura ovarului incep sa creasca si sa se multiplice intr-un ritm necontrolat. In Romania, cancerul ovarian reprezinta a cincea forma de cancer ca frecventa la femei. Anual se raporteaza peste 1600 cazuri noi de cancer ovarian si peste 900 decese din aceasta cauza.

Ovarele sunt alcatuite in principal din 3 tipuri de celule: epiteliale, germinale, stromale. Fiecare dintre acestea poate da nastere unui tip de cancer, dar cel mai frecvent (aprox. 90% cazuri) este intalnit cancerul cauzat de cresterea necontrolata a celulelor epiteliale. Acesta poarta numele de carcinom. In functie de stadiul in care se afla cancerul, acestuia ii sunt atribuite 3 grade: 1, 2, 3. In cancerul ovarian epitelial de grad 1 tesutul are un aspect aproape normal, acest grad avand cel mai bun prognostic. La celalat pol, cancerul de grad 3 este cel mai sever tip de cancer.

Cancerul ovarian tinde sa se extinda catre structurile din pelvis si abdomen mai intai, ceea ce poate duce la acumularea de fluid in cavitatea abdominala (ascita). Pe masura ce ajunge intr-un stadiu mai avansat, cancerul se poate extinde catre plamani, ficat, sau, mai rar, catre creier, oase si piele.

Desi nu sunt foarte clare cauzele aparitiei acestui tip de cancer, exista cativa factori de risc:

-Istoricul in familie : aproximativ 15% din femeile care au rude de grad I diagnosticate cu o forma de cancer mamar sau ovarian sunt predispuse sa faca aceasta boala

-Varsta avansata : cel mai frecvent, cancerul ovarian apare la femeile cu varste peste 50 ani, care au intrat la menopauza

-Absenta nasterilor si debutul menstruatiei la o varsta mica, precum si instalarea tardiva a menopauzei

-Administrarea terapiilor cu hormoni

-Sindromul ovarelor polichistice

Cancerul ovarian nu are niste simptome specifice care sa te alarmeze. Adesea, ele sunt ignorate, putand fi confundate cu schimbari cauzate de inaintarea in varsta, alimentatie gresita, etc. Din nefericire, prezenta lor se agraveaza in timp, ceea ce face ca pacienta sa se prezinte la cel putin un an de la debutul bolii. Primele simptome ale acestui tip de cancer pot fi:

-Dureri in abdomen

-Senzatie permanenta de balonare, presiune in abdomen

-Indigestie continua, gaze, greata

-Modificari ale tranzitului intestinal

-Pierderea poftei de mancare si scaderea in greutate

-Dureri in zona lombara

-Sangerari vaginale

-Senzatie permanenta de urinare

Principalele investigatii de specialitate includ:
• Hemograma pentru stabilirea nivelului de anemie, o stare caracteristica pacientelor cu diagnostic de cancer ovarian
• Determinarea nivelului de antigen CA 125
• Testul hCG, util pentru depistarea unei sarcini normale sau ectopice

Investigatiile imagistice includ:
• Ecografia transvaginala
• Radiografia toracica
• Tomografia in zona pelvina

O alta procedura care poate stabili cu certitudine diagnosticul de cancer ovarian este biopsia percutana cu ac fin (metoda de a colecta celule din tesutul afectat).

Cele mai importante metode de tratament sunt interventia chirurgicala pentru a elimina ovarele si metastazele vizibile si chimoterapia. Pentru femeile cu cancer ovarian in stadiul intai, interventia chirurgicala implica eliminarea ovarului afectat si a trompei uterine, pastrand posibilitatea conceptiei.

 

Lungu Andrei

 

Bibliografie:

https://ro.wikipedia.org/wiki/Ovar

http://www.csid.ro/boli-afectiuni/ginecologie/cancer-ovarian-cauze-si-factori-de-risc-simptome-diagnostic-si-tratament-15738669/

https://www.cancer.org/cancer/ovarian-cancer/about.html

https://www.cancer.org/cancer/ovarian-cancer/causes-risks-prevention.html

Sursa imagine1 : https://dozadesanatate.ro/wp-content/uploads/2016/03/ovarele-cancer.jpg

Sursa imagine2: http://www.desprecopii.com/Images/simptome-cancer-ovarian.jpg