Ce este colul uterin?
Colul uterin ( cervixul ) reprezinta treimea inferioara a uterului, mai precis intrarea in uter dinspre vagin. Acesta are forma cilindrica si comunica cu vaginul printr-un orificiu care poate fi punctiform la nulipare si transvers la multipare. Este singura parte din uter pe care o putem simti cu usurinta prin pipaire.
Schimbarile colului uterin reprezinta un semn fertil principal care necesita mai multe luni ( cicluri menstruale ) si ceva mai multa rabdare in a te obisnui cu ele si a vedea usoarele transformari ale acestuia in timpul unui ciclu menstrual. Aceste transformari sunt datorate actiunii hormonilor feminini ( estrogeni si progesteron ) care actioneaza in tot tractul genital feminin.
Incidenta
Cancerul de col uterin apare mai frecvent la femeile active sexual in varsta de peste 30 de ani.
In lume, cancerul cervical este al doilea ca frecventa reprezentand 6% din totalul cancerelor la femei.
Incidenta este semnificativ mai scazuta in tarile dezvoltate , cu programe de screening si de tratament dezvoltate.
In Romania, cancerul de col uterin reprezinta 15% din totalul tumorilor maligne fiind pe primul loc in cadrul cancerelor genitale feminine ( aproximativ 67% din cancerele sferei genitale ). El este a doua cauza de deces , prin cancer , la femei.
Scaderea incidentei in tarile cu programe dezvoltate de screening se datoreaza in principal raspandirii testului Babes-Papanicolau ( sau Bethesda System ).
Cauze
Cea mai frecventă cauză a cancerului de col uterin este infecția cu HPV (HPV = Human Papilloma Virus, care este cauza apariției verucilor – negi, inclusiv a celor genitali și poate determina modificări canceroase la nivelul cervixului uterin). Virusul este unul comun , astfel ca majoritatea oamenilor se infecteaza la un moment dat pe parcursul vietii. De cele mai multe ori, infectia nu produce simptome si se vindeca de la sine. In anumite cazuri, infectia nu dispare si poate produce modificari la nivelul colului uterin care in timp se transforma in cancer.
Pe lângă aceasta, cancerul cervical poate fi cauzat și de anomaliile celulare apărute la nivelul colului uterin, printre care diferite mutații ce favorizează apariția celulelor anormale.
Pe langa infectia cu HPV , exista si alti factori de risc pentru cancerul cervical:
- Mai multi parteneri sexuali . Odata cu cresterea numarului de parteneri , cu atat mai mare este sansa de a dobandi HPV.
- Anumite boli cu transmitere sexuala precum gonoreea, sifilisul, chlamydia, HIV-ul. Astfel, infectia cu HIV este un alt factor principal de aparitie a maladiei, fiindca HIV-ul cauzeaza SIDA, care la randul ei va slabi sistemul imunitar si va creste riscul de infectie cu HPV.
- Inceperea vietii sexuale din adolescenta, timpuriu.
- Dieta neechilibrata poate duce la cresterea riscului de cancer de col uterin. Sunt multe studii care sustin faptul ca obezitatea poate fi asociata cu aparitia acestei boli.
- Factorul genetic joaca si el un rol esential in declansarea acestei maladii.
- Sunt si studii care arata ca femeile care au luat ani la rand anticonceptionale sunt predispuse acestei boli.
- Fumatul are un rol important in aparitia acestei boli. Astfel, specialistii sustin ca femeile care fumeaza au un risc de doua ori mai mare de a se imbolnavi decat nefumatoarele.
- Multe femei care au HPV nu vor dezvolta cancer de col uterin, cel putin daca sistemul imunitar este puternic.
Simptome
Intrucat modificarile cervixului sunt adeseori asimptomatice , cancerul de col uterin poate fi identificat doar prin controale periodice.
În lipsa diagnosticării și tratamentului, cancerul de col se poate extinde la nivelul țesuturilor din jurul vaginului. În faza avansată sunt afectați ganglionii limfatici și restul organelor pelvine, iar simptomele cancerului cervical se manifesta astfel:
- Dureri pelvine – Multe femei experimentează aceste dureri înainte sau pe timpul menstruaţiei, dar dacă va confruntaţi cu crampe şi/sau dureri ascuţite care durează ore, pe lângă infecţii, acestea pot fi asociate şi cu cancerul de col uterin.
- Sângerări vaginale anormale – Dacă aveti perioade cu sângerări în diferite cantităţi, între perioadele menstruale, după ce faceti sex, după spălături vaginale sau după examinare pelvină, ar fi bine să consultaţi un medic. Acestea pot fi cauzate de diferite infecţii, inclusiv cancerul de col uterin.
- Scurgerile vaginale neobişnuite – Femeile au în mod obinuit scurgeri, dar trebuie făcută diferenţa între cele normale (care sunt uşor gălbui, transparente sau albicioase, dar fără miros urât) şi cele anormale (urât mirositoare, apoase, dense şi/sau conţin mucus).
- Usturimile la urinare – Sângerarea şi usturimea la urinare poate însemna un cancer de col uterin în stadiu avansat. Aceste simptome apar atunci când cancerul s-a extins şi la nivelul vezicii urinare. Totuşi, de cele mai multe ori, usturimile sunt asociate cu infecţiile urinare.
- Anemie datorată pierderilor anormale de sânge.
- Scădere în greutate (mai multe kilograme în câteva săptămâni/ luni).
Analize pentru diagnostic
Din fericire, cancerul de col uterin depistat în fazele incipiente este tratabil şi poate fi vindecat.
De aceea este importantă testarea periodică pentru depistarea leziunilor care pot duce la cancer sau chiar a cancerului în stadiile de început.
Cancerul de col uterin este cancerul cel mai uşor de prevenit la femei.
Există două tipuri de teste simple şi nedureroase care pot preveni cancerul de col sau îl pot depista la timp:
1. Testul Papanicolau – depistează celulele anormale de la nivelul colului uterin care se pot transforma canceros. Acesta presupune recoltarea unui eșantion de celule de pe suprafața colului uterin și trimiterea acestuia la laborator pentru a fi analizat la microscop.
- Testul HPV – depistează infecţia cu virusul HPV care poate cauza modificările celulelor, întrucât aproape toate cazurile de cancer de col uterin sunt cauzate de infecția cronică cu HPV.
Utilizarea concomitentă a ambelor teste nu este recomandată, cu excepția cazului în care un test (testul Papanicolau sau testul HPV) este pozitiv. În acest caz, celălalt test poate fi utilizat pentru a verifica rezultatul înainte de efectuarea unui examen ginecologic.
Se recomandă ca toate femeile cu vârste cuprinse între 25 şi 65 de ani să fie testate cu testul Papanicolau cel puţin o dată la 5 ani.
Tratament
Principalele metode de tratare a cancerului cervical sunt:
- Tratamentul chirurgical – implică diverse proceduri: conizația (îndepărtarea unei porțiuni de țesut în formă de con din col și canalul cervical), histerectomia totală (scoaterea uterului, inclusiv a cervixului), histerectomie radicală (îndepărtarea uterului, cervixului și a unei porțiuni din vagin), exenterație pelvică (scoaterea colonului inferior, rectului și a vezicii urinare), criochirurgia (criogenizare și distrugere a țesutului anormal);
- Radioterapia – folosește raze X cu energie mare sau alte tipuri de raze pentru a distruge celulele tumorale. Radioterapia poate fi externă (utilizează un aparat ce trimite radiații către celulele maligne) sau internă (utilizează o substanță radioactivă care se plasează direct în sau lângă celulele afectate);
- Chimioterapia – o metodă de tratament a cancerului care folosește anumite substanțe pentru a distruge celulele canceroase. Aceasta se poate realiza uneori în paralel cu radioterapia, în funcție de stadiul cancerului.
Dana Bilous
UMF “ Carol Davila “ Bucuresti