Definitie si generalitati
Cancerul de san reprezinta cresterea anormala si necontrolata a celulelor ce isi au originea fie pe marginea glandelor mamare ce au rol in formarea produsului de secretie – laptele, fie al ductelor mamare, prin care acesta se elimina la exterior. Aceste celule capata caracter malign. Ele se fragmenteaza si se inmultesc mult mai repede decat celulele sanatoase si continua sa se acumuleze, dand nastere unui nodul sau unei mase. Aceste celule se pot raspandi (metastaza) din interiorul sanului in tesuturile invecinate – precum ganglioni axilari – si in alte organe. In functie de raspandirea celulelor maligne, se identifica mai multe stadii ale cancerului mamar, pe baza carora se va stabili tratamentul. (v. 1, 2, 8, 9)
Stadiul 0 – celulele anormale sunt concentrate unde au aparut initial;
Stadiul I (IA, IB) – tumoarea are mai putin de 2 cm diametru; mici agregate de celule canceroase pot fi regasite si in ganglionii limfatici;
Stadiul II (IIA, IIB) – tumoarea este fie mai mica de 2 cm diametru si sigur s-a raspandit la ganglionii axilari, fie este intr 2-5 cm si nu s-a raspandit la acestia;
Stadiul III (IIIA, IIIB) – tumoarea s-a extins catre peretele toracic/pielea sanului/ la cel putin 10 ganglioni axilari/ganglioni din zona sternului/ganglioni limfatici de sub sau de deasupra claviculei;
Stadiul IV – cancerul s-a extins la toate organele, cel mai frecvent la oase, plamani, ficat si creier. Cancerul de san apare atat la barbati, cat si la femei, fiind mult mai frecvent la acestea.
In Romania, 25 de femei sunt diagnosticate zilnic cu cancer de san, fiind principala forma de cancer care afecteaza femeile din tara noastra. Urmatoarele tipuri de cancer, in ordinea incidentei, sunt: cancerul colorectal, cervical, pulmonar, ovarian, uterin, cancerul de pancreas şi cel de stomac. (v. 7)
Cauze si factori de risc in aparitia canerului mamar
In prezent, nu este clar de ce apare cancerul de san, insa au fost identificati anumiti factori de risc, majoritatea fiind legati de estrogen, avand in vedere necesitatea acestuia pentru dezvoltarea celulelor canceroase. Principalii factori de risc sunt:
- Varsta
- Genele – anumite mutatii genetice care cresc riscul de cancer mamar pot fi transmise de la parinti la copii. Cele mai frecvente astfel de mutatii sunt genele BRCA1 si BRCA2, care pot creste foarte mult riscul de cancer de san si alte tipuri de cancer, in special cancerul de ovar.
- Istoricul familial legat de acesti tip de cancer – daca mama, sora sau fiica a avut cancer de san, in special la o varsta frageda, riscul tau de a face boala este mai mare;
- Istoricul personal de cancer de san – daca ai avut cancer de san, ai un risc crescut de a dezvolta boala la celalalt san;
- Expunerea de-a lungul vietii la estrogen si progesteron
- Radioterapia sanului in copilarie sau adolescenta
- Obezitatea
- Consumul de alcool si fumatul
- Factori geografici si sociali (v. 1, 7, 8, 9, 10)
Este posibil ca unele femei cu acesti factori de risc sa nu aiba niciodata cancer de san, iar unele femei ce intrunesc aceste conditii sa dezvolte acest tip de cancer.
Semne si simptome
Cancerul de san poate fi suspectat in mai multe circumstante, principalele fiind:
- descoperirea la palpare a unui nodul la nivelul sanului
- modificarea pielii sanului observata de catre medic sau pacient
- orice scurgere de lichid de la nivelul mamelonului unui singur san
- durere la nivelul sanului sau mamelonului
- un rezultat pozitiv al mamografiei la screening (v. 2, 3, 10)
Diagnosticul cancerului de san se bazeaza pe trei examinari:
- Examinarea clinica. Examinarea fizica a sanilor si a ganglionilor limfatici invecinati include inspectarea si palparea acestora.
- Examinarea radiologica – include: mamografia si ecografia sanilor si a ganglionilor limfatici invecinati. La unele paciente poate fi necesar un RMN (rezonanta magnetica nucleara) al sanului, mai ales la femeile cu risc crescut de a dezvolta cancer mamar. RMN-ul de san foloseste un magnet si unde radio pentru a crea imagini ale interiorului sanului.
Aceste examinari sunt incluse in screening-ul cancerului de san. Este foarte important ca aceste teste de screening sa fie efectuate inainte de aparitia oricarui simptom, pentru o depistare precoce a cancerului de san, avand in vedere faptul ca in stadiul incipient acesta nu manifesta vreun simptom.
- Examinarea histopatologica – examinarea in laborator a tumorii si a tesutului mamar dupa prelevarea unui esantion din tumoare. Acest procedeu poarta numele de biopsie si este realizata manual de catre medic cu un ac, adeseori sub control ecografic, pentru a ghida acul spre tumoare; dupa ce acul este introdus in tumoare, se preleva un esantion. Aceasta examinare va confirma diagnosticul de cancer de san si va oferi mai multe informatii despre caracteristicile cancerului. (v. 1, 5, 10)
Tratament
Planul de tratament al cancerului de san se stabileste de o echipa multidisciplinara, in functie de tipul tumorii, stadiul si gradul, marimea si sensibilitatea celulelor canceroase la hormoni, caracteristicile acestor celule. De asemenea, se ia in considerare si starea generala de sanatate a fiecarei paciente in parte, precum si varsta, statusul menopausal si comorbiditati ale acesteia. Tratamentul va combina, de obicei, metode de interventie care:
- actioneaza asupra cancerului la nivel local, cum ar fi interventia chirurgicala si radioterapia
- actioneaza asupra celulelor canceroase din tot corpul, prin intermediul terapiilor sistemice, cum ar fi chimioterapia, terapia hormonala si/sau terapia directionata catre HER2 (o proteina de la suprafata celulelor prezenta in aproximativ 20% din cazurile de cancer mamar, ce este implicata in cresterea si migrarea celulelor; exista la momentul actual terapie directionata anti-HER2; inainte, cand aceasta nu era disponibila, cancerele HER2 pozitive aveau un comportament mai agresiv decat alte tipuri de cancer). (v.1, 2, 5, 10)
Plan de tratament pentru cancerul de san neinvaziv (Stadiul 0) – optiunile de tratament includ urmatoarele doua posibilitati de terapii locale:
- tumoarea sau o parte a sanului sunt inlaturate, dar nu intregul san (operatie cu pastrarea sanului)
- intregul san este inlaturat prin mastectomie, cu exceptia muschilor si a pielii care il inconjoara
Plan de tratament pentru cancerul invaziv (Stadiile I-III) – tratamentul va tinti cancerul la nivel local si celulele canceroase potential raspandite in corp
In cele mai multe cazuri, tratamentul consta in operatie * (in cele doua variante, precum in cazul anterior; in plus, de data aceasta se abordeaza si ganglionii limfatici axilari, intrucat este posibil ca tumoarea sa se fi raspandit si la acest nivel), radioterapie si terapie sistemica. Tratarea celulelor canceroase care s-au raspandit in alte parti ale corpului poate fi facuta cu ajutorul terapiei hormonale, a chimioterapiei si a terapiei directionate HER2.
Pentru tumori mai mari de 2 cm in diametru, terapia sistemica este uneori preferata ca prim tratament, pentru ca micsorarea tumorii cu medicamente poate facilita terapia locala si poate permite pastrarea sanului. Operatia este precedata de chimioterapie pentru majoritatea cazurilor de cancer in stadiile IIIA si IIIB. Aceasta se numste chimioterapie neo-adjuvanta si este indicata pentru a reduce dimensiunile tumorii, astfel incat sa permita operatia cu pastrarea sanului.
* In timpul operatiei, se are in vedere si:
- Inlaturarea unui numar limitat de ganglioni limfatici (biopsia ganglionului santinela). Ganglionul santinela este primul ganglion care este invadat de cancer. In cazul in care se descopera ca acesta nu a fost afectat, sansa de a gasi cancer la oricare alti ganglioni limfatici este extrem de mica si niciun alt ganglion nu va trebui eliminat.
- Indepartarea mai multor ganglioni limfatici (disectia ganglionilor limfatici axilari).In cazul in care cancerul se gaseste in ganglionul limfatic santinela, chirurgul va discuta cu tine despre importanta eliminarii ganglionilor limfatici suplimentari din axila. (v. 1)
Terapia adjuvanta – tratamentele pe care le primeste bolnavul pe langa operatie.
Radioterapia
Reprezinta folosirea radiatiei pentru a ucide celulele canceroase. In general, celulele canceroase sunt mai putin capabile sa se recupereze in urma radiatiei decat cele normale. In cancerul de san, radioterapia urmareste sa distruga celulele canceroase locale, folosind radiatii cu energie inalta produse de un dispozitiv de radioterapie.
Radioterapia este recomandata tuturor pacientelor dupa o operatie in urma careia sanul nu a fost inlaturat. Dupa mastectomie, radioterapia se recomanda la pacientele cu tumori mari si/sau la care s-au gasit celule canceroase in ganglionii limfatici axilari. Radioterapia va tinti peretele toracic si, uneori nodulii limfatici regionali. (v. 1)
Terapia sistemica – are ca scop actiunea asupra celulelor canceroase care ar fi putut ajunge in alte parti ale corpului.
Terapia cu hormoni sau, mai degraba, terapia de blocare a hormonilor, deoarece consta in utilizarea medicamentelor pentru a bloca efectele hormonilor, este adesea utilizata pentru a trata cancerele de san sensibile la hormoni. Aceasta terapie poate fi recomandata inainte sau dupa interventia chirurgicala pentru a reduce riscul de recurenta al cancerului. In cazul in care cancerul s-a raspandit deja, terapia cu hormoni poate ajuta la reducerea tumorii. De exemplu, un medicament numit tamoxifen contracareaza actiunea estrogenului asupra sanului si este activ atat la paciente care nu au ajuns la menopauza, cat si la cele aflate in post-menopauza.
Chimioterapia in cancerul de san
Uneori este recomandata inainte de interventia chirurgicala la femeile cu tumori mari. Scopul este de a micsora tumoarea, astfel incat sa fie usor de indepartat chirurgical. De asemenea, este utilizata in cazurile in care boala s-a raspandit deja in alte parti ale corpului. Chimioterapia poate fi recomandata si pentru a tine sub control boala si pentru a reduce simptome cancerului. Chimioterapia pentru stadiile incipiente consta in combinarea a doua sau trei medicamente anticancer, administrate unui protocol foarte precis. (v. 1)
Plan de tratament pentru cancerul metastatic (Stadiul IV)
Cea mai potrivita forma de tratatment consta in terapia sistemica (terapie hormonala, chimioterapie si terapie dirijata anti HER2). Scopul principal al tratamentului este mentinerea imbunatatirii calitatii vietii. Pacientele ar trebui sa primeasca ingrijiri psihologice, sociale si de suport potrivite. Se recomanda, de asemenea, operatia chirurgicala si radioterapia (unele paciente cu metastaze pot avea beneficii in urma inlaturarii tumorii primare sau tratarii cu radioterapie). (v. 1)
Mafteuta Simona Maria
Bibliografie:
- http://oncohelp.ro/docs/ESMO-ACF-Cancerul-de-San-Ghid-Pentru-Pacienti.pdf
- https://www.cancer.org/cancer/breast-cancer/about/what-is-breast-cancer.html
- https://www.cancer.org/cancer/breast-cancer/about/breast-cancer-signs-and-symptoms.html
- https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/breast-cancer/symptoms-causes/syc-20352470
- https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/breast-cancer/diagnosis-treatment/drc-20352475
- https://www.cancer.gov/types/breast/patient/breast-screening-pdq
- http://www.wcrf.org/int/cancer-facts-figures/data-specific-cancers/breast-cancer-statistics
- http://www.sfatulmedicului.ro/Cancerul-mamar/cancerul-mamar_777
- https://www.reginamaria.ro/articole-medicale/cancerul-de-san-ce-este-si-cum-il-prevenim
- http://about-cancer.cancerresearchuk.org/about-cancer/breast-cancer
Informatii suplimentare de interes:
- http://theoncologist.alphamedpress.org/search?fulltext=breast+cancer&submit=yes&x=0&y=0
- http://www.annualreviews.org/action/doSearch?AllField=breast+cancer
- http://www.gadagroup.ro/stiri/intrabeam-radioterapie_intraoperatorie_tintita-o_noua_perspectiva_in_tratamentul_cancerului_de_san
- https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fphys.2013.00225/full