Ce este radioterapia si cum actioneaza?
Radioterapia este o forma de tratament regional prin care se trateaza tumora si ganglionii limfatici din vecinatatea acesteia, cu scopul de a opri cresterea si diviziunea celulelor de natura canceroasa si in final de a le distruge.
Ca si termen general, radiatia se refera la unde energetice, de exemplu caldura sau lumina. Forma de radiatie utilizata in tratamentul cancerului este radiatia ionizanta ( radiatii gamma, radiatii X, fascicule de particule incarcate ), ce foloseste unde cu energie foarte inalta care determina modificari in structura atomica a materiei.
Energia radiatiei ionizante determina modificari complexe in structura celulara, alterand materialul genetic ( ADN-ul ) celular astfel incat cresterea si multiplicarea sunt perturbate. Radioterapia afecteaza ADN-ul celular fie prin actiune directa, fie indirect, prin intermediul radicalilor liberi care se formeaza in interiorul celulei si care au o actiune distructiva marcata asupra materialului genetic. Efectul radioterapiei este marcat asupra celulelor tumorale, ele devin incapabile sa creasca si sa se multiplice iar tumora scade in dimensiuni si uneori chiar dispare complet. Astfel, radiatia ionizanta focalizata asupra celulelor tumorale va determina modificari ireversibile ce vor duce in final la moartea celulelor.
In prezent exista doua forme de radioterapie :
- externa: razele sunt focalizate pe o zona specifica a corpului prin intermediul unui aparat de mari dimensiuni. Este cea mai utilizata forma de radioterapie.
- interna (brahiterapie): o substanta radioactiva este introdusa in organism in vecinatatea sau chiar in interiorul tesutului tumoral.
Radioterapia poate fi folosita pentru urmatoarele scopuri:
1) tratament curativ : radiatiile contribuie la vindecare, fie prin eliminarea tumorii, fie prin prevenirea recidivelor sau amandoua. In acest caz radioterapia se poate folosi in combinatie cu chimioterapia si / sau tratamentul chirurgical.
2) tratament paliativ : radiatiile au scopul de a usura suferinta determinata de cancer, de a ameliora simptomele acestuia.
Diferite tipuri de radiatii ionizante sunt utilizate in functie de tipul tumorii. Fiecare radiatie are efecte specifice, spre exemplu radiatiile X de inalta energie sunt utilizate in special pentru tratamentul tumorilor situate mai in profunzime pentru ca au o putere de penetrare mai mare.
Ca si in cazul chimioterapiei, radioterapia afecteaza si celulele normale ale organismului aflate in vecinatatea tumorii care este iradiata. De aceea, pot aparea efecte adverse precum inrosirea tegumentului, pierderea parului, probleme de inghitire, tulburari digestive. Este important de stiut ca aceste reactii secundare sunt in general usoare iar cele mai multe efecte vor disparea la aproximativ 10-15 zile dupa terminarea tratamentului. Celulele sanatoase care au fost anterior afectate de radioterapie isi vor reveni la normal, isi vor recapata functiile normale deoarece au capacitatea de a isi repara singure aceste defecte.
Tratamentul cu radiatii se face fractionat, adica se administreaza doze mici de radiatii pana la cinci zile pe saptamana, timp de cateva saptamani. Motivele pentru aceasta abordare sunt urmatoarele:
- pentru a minimiza efectele adverse asupra celulelor sanatoase ale organismului;
- pentru a creste probabilitatea ca celulele tumorale sa fie iradiate intr-o faza a ciclului celular cand sunt cele mai vulnerabile.
Pacientul care sufera radioterapie externa nu devine radioactiv, nu prezinta un risc pentru persoanele din jurul sau. In schimb, in cazul brahiterapiei, atunci cand substanta radioactiva se gaseste in interiorul pacientului, acesta devine radioactiv. De indata ce materialul este eliminat din organism, pacientul nu mai prezinta risc radioactiv pentru cei din jur. De aceea, pe parcursul brahiterapiei pacientul va beneficia de ingrijire in spital intr-o camera special amenajata, astfel incat vor fi impiedicate efectele radiatiei asupra celorlalti pacienti.
Ana Maria Vrabie
Bibliografie:
- cancer.gov ( National Care Institute ) https://www.cancer.gov/about-cancer/treatment/types/radiation-therapy/radiation-fact-sheet
- https://www.macmillan.org.uk https://www.macmillan.org.uk/information-and-support/treating/radiotherapy/radiotherapy-explained
- cancer.org ( American Cancer Society ) https://www.cancer.org/treatment/treatments-and-side-effects/treatment-types/radiation.html
- International Journal of Medical Sciences: Cancer and Radiation Therapy: Current Advances and Future Directions ( http://www.medsci.org/v09p0193.htm )
Leave A Comment