Diagnosticul stabileste prezenta cancerului si reprezintă elementul fundamental deoarece permite tratamentul şi evaluarea prognostică a pacienţilor, iar cu cat cancerul este diagnosticat si tratat mai repede, cu atat sansa de vindecare este mai mare.
Unele tipuri de cancere (cum ar fi cele ale pielii, sanului, testiculelor, rectului si gurii) pot fi detectate printr-un examen de rutina sau prin alte metode de screening inainte ca simptomele sa apara sau sa devina serioase. In cele mai multe cazuri, cancerul este diagnosticat tardiv dupa ce apar simptomele pentru care pacientul se prezinta la medic. Uneori cancerul este diagnosticat intamplator ca urmare a evaluarii si tratarii altor afectiuni medicale.
Daca sunt prezente simptome sau testul de screening sugereaza cancer, medicul trebuie sa afle daca acestea sunt cauzate de cancer sau exista o alta cauza.
Medicul poate obtine date importante in vederea diagnosticului folosindu-se de istoricul bolii, antecedentele patologice personale si familiale si din examenul fizic in ceea ce priveste aparitia bolii, evolutia acesteia si modificarile aparute la nivelul aparatelor si sistemelor.
Urmatoarea etapa este reprezentata de realizarea investigatiilor paraclinice(analize medicale si imagistica). Nivelurile ridicate sau scazute ale anumitor substante din organism pot fi un semn care sa indice cancerul, dar nu pot pune diagnosticul de cancer. Astfel, testele de laborator ale sangelui, urinei sau a altor fluide ale corpului care masoara aceste substante pot ajuta medicii sa puna un diagnostic.
De exemplu, markerii tumorali sunt substante produse de celulele canceroase sau de alte celule ale corpului ca raspuns la procesul canceros sau in anumite afectiuni benigne(noncanceroase). In conditii de cancer acestia sunt produsi in concentratii mult mai inalte. Unii markeri tumorali sunt asociati cu un anumit tip de cancer, in timp ce altii cu doua sau mai multe tipuri de cancer (vezi tabel). Exista insa limitari in ceea ce priveste utilizarea markerilor tumorali in diagnosticul cancerului deoarece sunt anumite conditii noncanceroase care pot creste nivelul anumitor markeri.
Marker tumoral | Tip de cancer asociat |
PSA (Antigenul specific prostatic) | Cancerul de prostata |
CA-125 | Cancer ovarian,cancer peritoneal |
AFP (Alfa-Feto Proteina) | Cancer hepatic |
Cromogranina A | Cancere neuroendocrine |
CA 19-9 | Cancer pancreatic,cancer de cai biliare |
Atentie: Nu toate nivelurile crescute ale markerilor tumorali indica cancer!!! |
Atunci cand este suspectata o tumora, metodele imagiste ajuta medicul sa determine localizarea si marimea tumorii, precum si eventualele metastaze.
Metodele imagiste folosite pot fi:
- Ecografia medicala (ultrasonografia) este o metoda imagistica medicala de diagnostic bazata pe ultrasunete, folosita pentru a vizualiza diferite structuri .
- Radiografia foloseste doze scazute de radiatii X pentru a crea imagini din interiorul corpului. Poate indica anumite modificari cauzate de cancer sau alte afectiuni benigne, la nivelul oaselor sau ale unor organe,cum ar fi plamanul.
- Tomografia computerizata (CT) reprezinta o metoda de diagnostic imagistic ce foloseste razele X pentru a realiza imagini detaliate ale structurilor corpului. Prin tomografie computerizata (CT) se poate examina orice segment al corpului, cum ar fi capul, regiunea cervicala, toracele, abdomenul, pelvisul sau membrele. Pot fi investigate in amanunt diferite organe ale corpului.De asemenea, pot fi studiate vasele de sange, oasele si maduva spinarii. Deseori este necesara administrarea unei substante de contrast pentru a face structurile, organele mai usor de vizualizat pe imaginile CT.
- Imagistica prin Rezonanta Magnetica (IRM) sau Rezonanta Magnetica Nucleara (RMN) este o tehnologie imagistica moderna care foloseste combinatia dintre un camp magnetic cu o putere foarte mare si unde radio pentru a produce o imagine cu o claritate superioara a structurilor si organelor corpului.
- Endoscopia este o investigatie medicala prin care se poate privi in interiorul corpului cu ajutorul endoscoapelor. Pot exista mai multe tipuri de endoscopie: laringoscopie (vizualizeaza laringele),bronhoscopie(vizualizeaza caile respiratorii si plamanii),endoscopie digestiva superioara(vizualizeaza esofagul,stomacul si duodenul),colonoscopie(vizualizeaza colonul) si cistoscopie(vizualizeaza vezica urinara). In timpul endoscopiilor se pot recolta biopsii.
Nici clinica și nicio altă investigație paraclinică incluzând imagistica nu pot oferi un diagnostic de certitudine(definitiv) ci doar o suspiciune de diagnostic. . Diagnosticul de certitudine al cancerului se pune in urma realizarii biopsiei, pe baza rezultatului examenului patologic al unui fragment de tesut.
Biopsia este o procedura medicală prin care se extrage un fragment de ţesut dintr-un organ in care se suspecteaza ca exista un proces canceros. Acesta va fi ulterior examinat la microscop de un medic anatomo-patolog care va cauta celulele canceroase. În afara de examinarea microscopica a tesuturilor (celulelor) prelevate, acestea pot fi supuse si altor analize:imunohistochimie,microscopie electronica,teste moleculare,teste citogenetice etc. Exista mai multe metode prin intermediul carora medicul poate preleva fragmentul de tesut,de exemplu:biopsia excizionala,biopsia incizionala,biopsia prin aspiratie cu ac subtire,punctia biopsie cu ac gros, biopsia endoscopica. Biopsia excizionala si cea incizionala sunt manevre chirurgicale. In biopsia excizionala se realizeaza indepartarea in totalitate a tumorii si a unei zone de tesut sanatos(margini de siguranta oncologica), iar in biopsia incizionala se preleveaza doar o mica parte din tumora. Biopsia prin aspiratie cu ac subtire se realizeaza cu ajutorul unui ac prin care se aspira o cantitate mica de lichid sau tesut, iar biopsia cu ac gros presupune prelevarea unui cilindru tisular din formatiunea tumorala.
Biopsia endoscopica se realizeaza in momentul endoscopiei daca medicul observa zone anormale care pot ridica suspiciunea de cancer.
Livia Momanu
Bibliografie
https://www.cancer.gov/about-cancer/diagnosis-staging/diagnosis/tumor-markers-fact-sheet#q1
https://www.cancer.gov/about-cancer/diagnosis-staging/diagnosis
https://www.cancer.org/cancer/cancer-unknown-primary/detection-diagnosis-staging/how-diagnosed.html
https://www.cancer.org/treatment/understanding-your-diagnosis/tests/testing-biopsy-and-cytology-specimens-for-cancer/how-is-cancer-diagnosed.html
http://www.cancer.net/navigating-cancer-care/diagnosing-cancer/tests-and-procedures/biopsy
https://www.webmd.com/cancer/understanding-cancer-treatment#1
http://www.cancerresearchuk.org/about-cancer/cancer-in-general/tests
Poze:
http://www.rheumatologynetwork.com/oncology-journal/radiologic-appearance-of-lung-cancer/page/0/2
Leave A Comment