Terapia genetica si imunoterapia

Sistemul imunitar este o colectie de organe, celule special si substante care va ajuta sa va protejati de infectii si de alte boli. Celulele imunitare si substantele pe care le elibereaza calatoresc prin corp pentru a-l proteja de germenii care provoaca infectii. De asemenea, ajuta la protejarea impotriva cancerului  in anumite moduri. Sistemul imunitar tine evidenta tuturor substantelor care se gasesc in mod normal in organism.

Orice substanta noua pe care sistemul imunitar nu o recunoaste ridica o alarma, determinand si stemul imunitar sa-l atace. De exemplu, germenii contin substante cum ar fi anumite proteine ​​care nu se gasesc in mod normal in corpul uman. Sistemul imunitar ii vede pe acestia ca fiind “straini” si ii ataca. Raspunsul imun poate distruge orice continut care contine substanta straina, cum ar fi germenii sau celulele canceroase. In mod evident, exista limite asupra capacitatii si stemului imunitar de a lupta impotriva cancerului pe cont propriu, deoarece multe persoane cu sisteme imunitare sanatoase inca dezvolta cancer.

Uneori, sistemul imunitar nu vede celulele canceroase ca fiind straine, deoarece celulele nu sunt suficient de diferite de celulele normale. Uneori, sistemul imunitar recunoaste celulele canceroase, dar raspunsul ar putea sa nu fie suficient de puternic pentru a distruge cancerul. Celulele canceroase in sine pot, de asemenea, da substante care pastreaza sistemul imunitar sub control. Pentru a depasi acest lucru, au fost descoperite modalitati de a ajuta sistemul imunitar sa recunoasca celulele canceroase si sa-si consolideze raspunsul astfel incat sa le distruga.

Ca un concept, imunoterapia pare a fi o optiune ideala pentru tratamentul cancerului: folosirea propriilor aparari ale corpului pentru a lupta si a distruge cellule anormale, canceroase. Pentru o mai buna intelegere a modului in care celulele canceroase functioneaza si actioneaza s-a determinat dezvoltarea de agenti biologici care imita unele dintre semnalele natural pe care corpul le utilizeaza pentru a controla cresterea celulelor.Acest tratament pentru cancer, numit terapie de modificare a raspunsului biologic (BRM), terapiebiologica, bioterapie sau imunoterapie, este efficient pentru multe tipuri de cancer.

Imunoterapiile sunt tratamente care stimuleaza activitatile componentelor specifice ale sistemului imunitar sau contracareaza semnalele produse de celulele canceroase care suprima raspunsurile imune. Unii dintre acesti agenti biologici, care se gasesc in mod natural in organism, pot fi acum facuti in laborator. Exemple sunt interferonii, interleukinele si alte citokine. Acesti agenti au rolul de a imita sau influenta raspunsul imun natural. Ei fac acest lucru fie prin modificarea directa a cresterii celulelor canceroase, fie prin actiunea indirect pentru a ajuta celulele sanatoase sa controleze cancerul.

Un pas important in ceea ce priveste evolutia tratamentului cancerului implica studiul de vaccinuri. Dezvoltarea vaccinurilor eficiente pentru tratamentul cancerului necesita o intelegere detaliata a modului in care celulele si stemului imunitar si celulele canceroase interactioneaza. Aceste vaccinuri stimuleaza raspunsul imun al organismului la celulele canceroase. Un exemplu de vaccine este cel pentru cancerul de prostata care este folosit in situatia in care celulele canceroase au afectat si alte organe iar tratamentul cu hormoni nu are niciun efect. Spre deosebire de un vaccine preventiv, care este administrat pentru prevenirea bolilor, acesta stimuleaza capacitatea sistemului imunitar de a ataca celulele canceroase in organism. Acest tratament a demonstrat  ca ii ajuta pe anumiti barbati cu cancer de prostata sa traiasca mai mult, desi nu vindeca boala.

In ceea ce priveste terapia genetic este important de stiut ca ADN-ul este planul genetic al fiecarei celule. Genele afecteaza trasaturile mostenite transmise de la parinte la copil. Ele pot afecta, de asemenea, daca o persoana este probabil sa dezvolte anumite boli, cum ar fi cancerul. Modificarile genelor, numite mutatii, joaca un rol important in dezvoltarea cancerului. Mutatiile pot determina celulele sa faca (sau sa nu faca) proteine care afecteaza modul in care celulele cresc si se impart in celule noi. Anumite mutatii pot determina cresterea celulelor din control, ceea ce poate duce la cancer. Totusi, se consider ca aproximativ 5% pana la 10% din toate cazurile de cancer sunt puternic legate de o mutatie genetic mostenita.Majoritatea cancerelor pornesc din cauza mutatiilor genetice dobandite care se intampla in timpul vietii unei persoane.

Inca o forma experimentala de tratament, terapia genica incearca sa introduca material genetic (ADN sau ARN) in celulele vii. Terapia genetic este studiata in studiile clinice pentru multe tipuri de cancer. In general, materialul genetic nu poate fi inserat direct in celulele unei persoane. In schimb, este livrat celulelor utilizand un purtator. Cele mai des folosite in terapia genica sunt virusurile, deoarece au capacitatea unica de a recunoaste anumite celule si de a introduce in ele material genetic. Cercetatorii studiaza cateva metode pentru tratarea cancerului cu terapia genica. Unele abordari tintesc celulele canceroase, pentru a le distruge sau a preveni cresterea lor. Altele vizeaza celulele sanatoase pentru a spori capacitatea acestora de a lupta impotriva cancerului. In unele cazuri, cercetatorii indeparteaza celulele de la pacient, trateaza celulele cu vectorul inlaborator si returneaza celulele pacientului. In altele, vectorul este administrat direct pacientului.

Narcisa Vartopeanu

https://www.cancer.gov/about-cancer/understanding/statistics

https://www.cancer.org/research/cancer-facts-statistics/all-cancer-facts-figures/cancer-facts-figures-2017.html

By |2019-04-04T19:48:07+02:00April 4th, 2019|Tratament cancer|

Leave A Comment