Ce sunt testele de screening?

Screeningul este o examinare inițială, aplicata „în masă”, care consta în efectuarea unui ansamblu de procedee și tehnici de investigație asupra unei populații în scopul identificării prezumtive a unei boli, anomalii sau a unor factori de risc. (1)

Aceste examinari nu sunt facute tuturor oamenilor ci se aplica in special celor care au conditii sau factori de risc pentru o anumita boala inainte ca simptomele sa apara. Practic, testele de screening reprezinta o parte a medicinei de preventie. (2)

Care este scopul testelor de screening?

Interventiile de tip screening trebuie sa identifice bolile dintr-o comunitate intr-un stadiu incipient si sa permita un management cat mai eficient care sa scada atat mortalitatea cat si suferitele cauzate de o acea boala. (3)

De asemenea, un screening bine efectuat inseamna si un sistem de sanatate eficient din punct de vedere financiar. Astfel cu cat depistam mai repede o boala cu atat exista sanse mai mari ca sistemul o sa cheltuiasca mai putini bani cu tratamentul pacientului respectiv. Aceste teste sunt destinate unor boli care reprezinta adevarate probleme de sanatate publica astfel incat ele sa fie justificate.

Sensibilitate si specificitate

Un test de screening pentru a fi acceptat trebuie sa prezinte 2 caracteristici esentiale: sa fie sensibil si specific.

Sensibilitate – reprezinta proportia celor care au o conditie, cei care sunt pozitivi. Ex: procentajul de oameni care au o boala

Specificitate – reprezinta proportia celor care sunt negativi. Ex: procentajul de oameni care sunt sanatosi (4)

Exemple de teste de screening

Screening pentru cancerul de col uterin

Examenul citologic cervico-vaginal Babes-Papanicolau are ca scop depistarea leziunilor canceroase si precanceroase de la nivelul colului uterin si se efectueaza la interval de 1-2 ani dupa implinirea varstei de 21 de ani sau dupa 3 ani de la incepera vietii sexuale. Acest test se continua pana la varsta de 65 de ani. (5)

Incidenta cancerului de col uterin din Romania este una din cele mai mari din Uniunea Europeana. Anual sunt depistate 3448 de cazuri noi iar rata mortalitatii este de 18 femei la 100.000. (8)

 Screening pentru cancerul de san

Mamografia este o investigatie radiologica ce trebuie efectuata la 1-2 ani de catre toate femeile cu varsta de peste 40 de ani. Screeningul cu mamografie reduce mortalitatea la cancerul de san cu 35 %.  (5)

Anual in Romania se inregistreaza aproximativ 6000 de cazuri noi de cancer de san, iar numarul deceselor este de 4000. (9)

Screening pentru cancerul de colon

Colonoscopia este o investigatie ce permite vizualizarea lumenului (interiorului) intestinului gros si astfel poate sa identifice leziuni precum polipi, tumori sau zone de mucoasa anormala. Este recomandat ca toate persoanele care au trecut de varsta de 50 de ani, indiferent daca prezinta simptome sau nu sa faca o colonoscopie la 5 ani. (6)

FOBT (high sensitivity fecal occult blood test = testul sangerarilor oculte din scaun)- este o metoda non-invaziva care permite observarea microscopica a materiilor fecale si detectarea hemoragiei, chiar si atunci cand nu este vizibila macroscopic. (10)

In Romania se descopera anual aproximativ 15.000 de cazuri noi de cancer de colon dintre care 90% sunt la persoanele cu varste de peste 50 de ani. (10)

Screening pentru cancerul de prostata

Acesta include 2 investigatii: tuseul rectal si dozarea in sange a PSA (Prostate-specific antigen,este o proteina produsa de celulele normale dar si de cele canceroase). Se recomanda determinarea PSA la toti barbatii de peste 50 de ani, iar la cei cu antecedente in familie de la varsta de 40 de ani. (7)

Dan Dumitrescu

Bibliografie

  1. https://ro.wikipedia.org/wiki/Screening
  2. https://labtestsonline.org/notes/screening-test
  3. https://en.wikipedia.org/wiki/Screening_(medicine)
  4. https://en.wikipedia.org/wiki/Sensitivity_and_specificity
  5. http://www.mymed.ro/teste-screening-pentru-femei.html
  6. http://www.sfatulmedicului.ro/Cancer-colorectal-si-anal/screeningul-in-cancerul-colorectal_767
  7. http://www.sfatulmedicului.ro/Cancer-al-organelor-genitale/cancerul-de-prostata-screening-si-determinarea-psa_7649
  8. http://www.sfatulmedicului.ro/HPV-si-cancerul-de-col-uterin/statistici-si-informatii-utile-despre-cancerul-de-col-uterin-in-romania_13063
  9. https://www.formaremedicala.ro/cate-femei-mor-anual-de-cancer-mamar-in-romania/
  10. http://www.sfatulmedicului.ro/Cancer/cancerul-de-colon-poate-fi-preveniti-in-romania-sunt-15-000-de-cazuri-no_15406

Your Moving Checklist

By |2024-03-11T19:52:20+02:00June 14th, 2018|Identificare cancer|

Leave A Comment