Tratamentul curativ

In momentul actual exista mai multe optiuni terapeutice in cancer, in functie de tipul si stadiul acestuia.

Unii pacienti beneficiaza de un singur tip de tratament, dar pentru majoritatea cazurilor se adopta o combinatie de terapii care includ chirurgia, chimioterapia si/sau radioterapia. Primirea diagnosticului de cancer este intotdeauna coplesitoare atat pentru pacient cat si pentru apropiati, asa ca stabilirea unei bune relatii de comunicare cu medicul, ajuta la intelegerea situatiei si luarea celor mai bune decizii in ceea ce priveste tratamentul.

CHIRURGIA extragerea tumorilor din organism.

         Exista mai multe tipuri de chirurgie, clasificate dupa amploarea inciziei:

  • chirurgia deschisa in care chirurgii fac o taietura mare pentru a extrage tumora si o parte din tesuturile din jur, si optional, o parte din ganglionii limfatici.
  • chirurgia minim invaziva, cand se practica incizii mici si se folosesc instrumente speciale si o camera de filmat pentru a vedea in interiorul corpului (laparoscopia). Datorita acestor incizii mici, recuperarea si riscul de complicatii sunt mult reduse.

Pe langa operatiile clasice, deschise si sub anestezie generala, mai exista si alte metode chirurgicale mai putin invasive, ca de exemplu:

  1. Criochirurgia este un tip de interventie in care tesutul anormal se ingheata la temperature extreme cu azot lichid sau argon. Aceasta metoda se foloseste pentru tratamentul cancerelor de piele la debut, retinoblastoamelor si leziunilor care s-ar putea transforma in cancer (precanceroase) de la nivelul pielii si colului uterin. Se mai gaseste si sub denumirea de crioterapie.
  2. Chirurgia laser foloseste fascicule de lumina pentru a taia tesuturile, inlocuind bisturiul. Laserele au o precizie foarte mare pe suprafete foarte mici, de aceea se folosesc la interventii de mare finite. Terapia laser se foloseste pentru distrugerea tumorilor sau leziunilor precanceroase, ca de exemplu: carcinom bazo-celular (cancer de piele), leziuni ale colului uterin ce pot devein canceroase, cancer la nivelul vaginului, colului uterin, esofagului si cancerul pulmonar.
  3. Hipertermia este o metoda prin care zone mici de tesut sunt expuse la temperature extrem de ridicate. Celulele canceroase pot fi distruse de caldura sau afectate si astfel mai sensibile la administrarea de chimioterapie sau radioterapie. Ablatia prin radiofrecventa este un tip de hipertermie care foloseste energia undelor radio pentru a genera caldura. Deocamdata terapia prin hipertermie nu este folosita la scara larga, fiind in curs de dezvoltare.
  4. Terapia fotodinamica consta in folosirea unor medicamente care reactioneaza cu un anumit tip de lumina. Solutia este administrata pacientului, iar cand tumora este expusa la lumina specifica, substantele devin active si distrug celulele neoplazice din jur. Este folosita adesea pentru tratamentul cancerelor de piele, micozelor sau unor cancere pulmonare.

Care sunt candidatii pentru chirurgie

Tumorile solide si localizare intr-o zona delimiata sunt tartare chirurgical. Chirurgia este un tip de tratament local.  Leucemiile (cancerele de sange) sau tumorile diseminate (localizate in mai multe zone sau imprecise delimitate) nu pot beneficia de tratament chirurgical.

In unele cazuri, chirurgia este unicul tratament de care este nevoie pentru a inlatura un cancer, dar de cele mai multe ori se apeleaza la o terapie combinata, complexa si care are loc in etape.

Cum functioneaza chirurgia in lupta cu cancerul

In functie de tipul si stadiul cancerului, chirurgia se poate folosi pentru:

-eliminarea intregii tumori

-eliminarea unei parti de tumora, atunci cand inlaturarea totala ar putea dauna organismului sau tesutului respective

-eliminare tumorii pentru a ameliora simptomele cancerului (tratament paliativ); de exemplu pentru inlaturarea durerii date de presiunea pe care o exercita tumora pe un organ sau nerv.

Riscurile chirurgiei

Chirurgii sunt special pregatiti pentru a efectua interventii oncologice (de tratarea a cancerului), iar aceasta pregatire reduce riscul complicatiilor, insa nu il elimina. Uneori apar si problem, cele mai frecvente fiind:

  • durerea dupa interventie: gradul si durata acesteia depend de marimea inciziei, zona in care s-a efectuat operatia, pragul dureros al fiecarei persoane (cat de puternic simte fiecare indivit durerea) si tratamentul pentru durere.
  • infectia: pentru prevenirea acesteia este necesara o ingrijire speciala a zonei si chiar prescrierea de antibiotice de catre medic.

Alte riscuri postchirurgicale sunt: sangerarea, reactiile adverse la anestezie si leziunile zonei din jurul operatiei.

Ce se intampla inainte, in timpul si dupa operatie

INAINTE: Se vor face investigatii, cele mai commune fiind:

-analize de sange

-radiografie pulmonara

-electrocardiograma (ECG)

Pacientul va fi in repaus alimentar, adica inainte de operatie cu cateva ore nu va consuma alimente sau lichide, in caz contar, operatia va trebui amanata.

IN TIMPUL: Odata ce pacientul este sub anestezie, chirurgul va inlatura tumora impreuna cu o parte din tesutul sanatos din vecinatate si cu ganglionii limfatici. Toate partile extrase sunt examinate la microscop de catre un anatomo-patolog pentru a depista cat de raspandit este cancerul, tipul cancerului si stadiul.

DUPA:  Chirurgul va evalua starea pacientului si va decide durata spitalizarii si metodele de ingrijire necesare. Dupa externare, pacientul este instruit de catre personalul medicalcum sa aiba grija de rana, ce activitati ii sunt premise, cum sa recunoasca primele semen ale unei infectii si cum sa combata durerea.

RADIOTERAPIA – folosirea unei doze de radiatii pentru a omori celulele canceroase si a micsora volumul tumorii. Acelasi tip de radiatii se foloseste in doze mai mici si in investigatiile imagistice (radiografie, computer-tomografia).

Cum functioneaza radioterapia

In doze mari, radioterapia distruge celulele canceroase sau le incetineste cresterea prin afectarea AND-ului. Celulele cu AND deteriorate nu se mai inmultesc si mor. Dupa moartea lor, organismal le indeparteaza in mod natural. Radiatiile nu degradeaza imediat celulele, fiind nevoie de zile sau saptamani de tratament pana ca efectul sa se instaleze. Astfel, celulele continua sa moara si dupa ce curele de radioterapie s-au incheiat.

Tipuri de radioterapie

  1. EXTERNA: sursa de radiatii este un apparat care tinteste fix zona afectata de cancer. Iradierea externa este un tratament local, deci nu este expus intreg organismul la radiatii.
  2. INTERNA: sursa de radiatii este introdusa in corp. Aceasta sursa poate fi solida (brahiterapie) atunci cand se implanteaza in vecinatatea tumorii, si este un tratament local. Sursa poate fi si lichida, tratamentul consta in injectarea substantei care este transportata de sange in tot corpul pentru a cauta si ucide celulele anormale (tratament sistemic).

Tipul de radioterapie se alege in functie de marimea tumorii, felul cancerului, localizarea tumorii si cat de departe se afla aceasta de organele sensibile la radiatii (exemplu: ovare), starea de sanatate a pacientului si alti factori cum sunt varsta, bolile asociate si alte tratamente.

Cum se foloseste radioterapia

Pentru unele tipuri de cancer, radioterapia ca unica masura de tratament poate fi de ajuns, insa de cele mai multe ori se asociaza cu chirurgia si/sau chimioterapia. Radioterapia se foloseste anterior, simultan sau dupa alte tipuri de tratament.

Asocierea radioterapie-chirurgie:

  • anterior chirurgiei pentru a micsora tumora ca sa poata fi scoasa si pentru prevenirea recidivelor.
  • in timpul operatiei (RT intraoperatorie) pentru a iradia direct zona afectata, fara a mai trece prin piele si alte tesuturi, in acest fel celulele sanatoase nu mai sunt afectate.
  • dupa chirurgie pentru a distruge eventualele celule ramase dupa extragerea tumorii.

Doze limita in radioterapie

Exista o cantitate limitata de radiatii pe care o persoana o poate primi in timpul vietii. Daca este folosita toata cantitatea permisa de radiatii pentru o anumita zona, radioterapia nu mai poate fi folosita in acelasi loc, chiar daca tumora recidiveaza. In aceasta situatie se folosesc alte metode de tratament. Doze maxime pot fi folosite in zone diferite ale corpului doar daca distanta dintre cele doua arii este suficient de mare.

Efectele adverse ale radioterapiei

Cel mai frecvent apare oboseala. Alte reactii apar in functie de zona in care se aplica tratamentul:

  • creier: oboseala, caderea parului, greata si voma, modificari ale pielii, dureri de cap, problem de vedere
  • cap si gat: oboseala, caderea parului, modificari la nivelul gurii si gatului, pierderea gustului, scaderea functiei tiroidiene.
  • san: oboseala, caderea parului, modificari ale pielii, umflarea (edemul) zonei si indurare
  • piept (torace): oboseala, caderea parului, modificari ale pielii, modificari la nivelul gatului, problem de inghitire, tuse, problem respiratorii
  • pelvis/rect: oboseala, diaree, caderea parului, greata si voma, probleme sexuale si de fertiliate, modificari ale pielii, modificari la nivelul vezicii si cailor urinare.
  • Abdomen/stomac: oboseala, diaree, caderea parului, greata si voma, modificari ale pielii, modificari la nivelul vezicii si cailor urinare.

Celulele sanatoase afectate in timpul radioterapiei isi revin in decurs de cateva luni de la terminarea tratamentului.

CHIMIOTERAPIA – tratament in care se folosesc medicamente pentru a distruge celulele canceroase.

Cum functioneaza chimioterapia

Chimioterapia (tratamentul citostatic) opreste sau incetineste cresterea celulelor tumorale, care se inmultesc foarte repede. Aceasta terapie este folosita pentru:

-tratarea cancerului (tratament curative) cand distruge celulele tumorale si impiedica recidiva.

-tratament paliativ prin efectul de micsorare a tumorii, care prin dimensiunile ei exercita presiune si provoaca durere.

La fel ca si in cazul celorlalte alternative de tratament, chimioterapia poate fi folosita ca unica terapie sau in combiantii.

Efecte adverse ale chimioterapiei

         Tinta medicamentelor fiind celulele care se inmultesc rapid, acestea afecteaza celulele tumorale, dar si pe cele sanatoase care sunt inlocuite des, ca de exemplu: celulele ce captusec intestinal, celulele responsabile de cresterea parului, celulele germinative din ovar si testicul. Aceasta afectare a celulelor sanatoase este responsabila de efectele adverse ale chimioterapiei si in general sunt reversibile dupa incetarea tratamentului.

Similar radioterapiei, cel mai frecvent efect advers este oboseala, insa exista terapii complementare care reduc aceste reactii sau le miscoreaza intensitatea.

Cum se administreaza chimioterapia

  • oral, sub forma de tablete, capsule sau substante lichide;
  • intravenous prin perfuzie;
  • injectabil intramuscular in brat, coapsa sau sub piele in stratul grasos de pe abdomen, brat sau coapsa;
  • injectabil intratecal – intre spatial dintre invelisurile creierului si maduvei spinarii;
  • injectabil intraperitoneal – substantele ajung direct in cavitatea peritoneala ( spatial care contine stomacul, intestinele, ficatul si celelalte organe abdominale);
  • injectabil intraarterial – medicamentul injectat direct in artera este purtat de sange catre tumora ( tumora primeste mai mult sange pentru ca isi formeaza singura vase sangvine ca sa se poata hrani si creste mai rapid);
  • topic/local – sub forma de crema sau unguent;
  • prin cateter ( tub subtire si moale care se pune de obicei intr-o vena mare si este lasat pe loc cat se face tratamentul)
  • prin pompa, care este atasata de un cateter si prin care se controleaza cata substanta se administreaza si cat de repede, permitand efectuarea terapiei la domiciliu.

IMUNOTERAPIA – tip de tratament care ajuta sistemul imun propriu sa invinga cancerul.

Sistemul imun este responsabil de protejarea organismului de infectii, boli, agenti nocivi in general, si este format din globule albe (leucocite) si organe/tesuturi care formeaza sistemul limfatic ( splina, gandlioni limfatici, timus etc.).

Inumunoterapia este un tratament biologic, adica foloseste substante extrase din organisme vii.

Tipuri de imunoterapie

  • anticorpi monoclonali – substante care sunt directionate specific catre anumite parti ale corpului, activand sistemul imun si distrugand celulele canceroase. Practice, acesti anticorpi ‘atrag atentia’ sistemului imun asupra unor celule care nu sunt normale;
  • citokine – sunt protein produse de celulele corpului uman si care induc un raspuns imun cand se intalnesc cu celule anormale. Exista 2 clase mari de citokine utilizate in oncologie: interferonul si interleukinele.
  • vaccinuri-tratament – reprezint o categorie diferita de cele utilizate pentru preventia bolilor. Ele au rol in amplificarea reactiei immune pe care o dezvolta organismul fata de celulele canceroase;
  • BCG (Bacillus Calmette-Guerin) – tip de imunoterapie folosita pentru tratarea cancerului de vezica urinara. Aceasta substanta contine o forma atenuata (nu este periculoasa) de bacterie care in forma ei naturala provoaca tuberculoza. Astfel se stimuleaza organismul sa raspunda mai agresiv.

Efecte adverse ale imunoterapiei

  • durere
  • edem
  • dureri musculare in zona de injectare
  • roseata
  • mancarime

Simptome asemanatoare unei raceli:

-febra

-frisoane

-slabiciune musculara

-ameteala

-greata/voma

-dureri de cap

TERAPIA TINTITA – tratament care detecteaza anomaliile din celulele canceroase si apoi le distruge.

Cum actioneaza terapia tintita

  • ajuta sistemul imun sa distruga celulele tumorale
  • opreste cresterea lor
  • opreste semnalele pentru formarea de noi vase sangvine (care asigura hranirea tumorii)
  • transporta substante toxice pentru celulele canceroase si le distruge.

TERAPIA HORMONALA – tratament care are ca rezultat incetinirea sau oprirea cresterii tumorilor dependente de hormone.

Cum actioneaza terapia hormonala

  • previne recidivele si opreste dezvoltarea tumorii;
  • amelioreaza simptomele cancerului (tratament paliativ), de exemplu pentru barbatii cu cancer de prostate care nu pot beneficia de chirurgie sau radioterapie.

Terapia hormonala se foloseste in cancerele de san, de ovar, testicul, prostate, tiroida etc. In aceeasi categorie terapeutica se incadreaza si tratamentul chirurgical de indepartare a organelor care produc hormone cu rol in cresterea tumorilor (exemplu: indepartarea ovarelor in cancerele uterine).

TRANSPLANTUL DE CELULE STEM este o procedura prin care se refac celulele formatoare de elemente figurate din sange (precursorii eritrocitelor-celule rosii, celulelor albe si trombocitelor). Acest transplant vizeaza pancientii care au primit doze mari de chimio sau radioterapie, la care reactiile adverse au fost distrugerea acestor precursori celulari.

Florina Aldea

https://www.cancer.gov/about-cancer/treatment

https://www.cancer.org/treatment/treatments-and-side-effects/treatment-types.html

http://www.cancerresearchuk.org/about-cancer/cancer-in-general/treatment

 

By |2019-03-18T00:39:54+02:00March 18th, 2019|Tratament cancer|

Leave A Comment