Care sunt cauzele cancerului?

Care sunt cauzele cancerului?2024-03-11T20:12:52+02:00

Este important de precizat ca atunci cand facem referire la cancer ne referim la o structura ce are ca punct de plecare o celula proprie a organismului care a a suferit un proces de transformare devenind o  « super celula » cu proprietati noi ( celule imortale, invazive, cu rata de proliferare mare) si care in mod ironic isi doreste sa traiasca si sa se dezvolte cu orice pret, chiar cu pretul distrugerii propriului organism.

 

Cauza primara  a aparitiei cancerului este reprezentata de leziunile genetice. La nivelul nucleului celular se gaseste ADN-ul ce codifica toate proprietatile unei celule. Putem compara ADN-ul cu planul de constructie al unei case iar casa cu celula. In momentul in care apare o modificare la nivelul ADN-ului, aceasta modificare va avea consecinte la nivel celular. La fel cum si pentru o casa, daca la nivelul planului de constructie apare o modificare, aceasta eroare se va regasi la nivelul casei, iar in functiei de locul unde apare aceasta modificare la nivelul planului, consecintele pot fi mai mult sau mai putin grave.

Factorii ce pot cauza aceste leziuni ale ADN-ului se numesc agenti carcinogeni. Agentii carcinogeni poti fi exogeni ( veniti din exterior) sau endogeni ( cu originea in interiorul corpului). Dupa natura lor acestia pot fi fizici, chimici sau biologici.

Factorii exterini sunt legati de mediu ( radiatii, virusuri, produsi industriali…) sau de modul de viata (tutun, alcool, alimentatie) iar agresiunile repetate ale ADN-ului celular de catre unele produse chimie, precum tutunul, radiatiile ( solare sau nucleare) favorizeaza aparatitia celulelor canceroase.

 


Agentii carcinogeni fizici sunt reprezentati de radiatii, ( raze UV, raze X sau radioizotopi.). Radiatiile UV pot cauza o serie de cancere cutanate (melanom, carcinom bazocelular, carcinom scuamos).. Melanomul a fost asociat cu expunerile intermitente la raze UV, de intensitate mare, cum sunt cele din saloanele de bronzat artificial. Din fericire, exista mecanisme de protectie ale organismului, care detecteaza aceste leziuni si le pot elimina, dar daca intensitatea expunerii depasesc capacitatea de reparatie a acestor sisteme apare cancerul cutanat.

 

 

 

Anumite virusuri sau bacterii pot fi la originea anumitor tipuri de cancer precum Cancerul de col uterin legat de Papilomavirus uman sau Cancerul hepatic legat de Virusul Hepatite B sau Cancerul de stomac legat de o bacterie numita Helicobacter pylori.

Actionand asupra factorilor externi ( lipsa fumatului, limitarea consumului de alcool, limitarea expunerii indelungite la soare si fara protectie, vacinarea) se estimeaza ca 40% dintre cancere ar putea fi evitate.

Dintre factorii interni, pot fi citati :

  • Imbatranirea, ce joaca un rol fundamental. Chiar daca cancerele pot aparea la orice varsta, sunt mult mai frecvente dupa 60 de ani. Acest lucru este cauzat de cumulul agresiunilor externe suportat de celule si probabil eficacitatii mai scazute a mecanismeor de reparatie a ADN-ului la persoanele in varsta.
  • Ereditatea joaca de asemeanea un rol in aparitia anumitor cancere. Anumite persone au mai multe riscuri sa dezvolte un cancer decat altele deoarece de la nastere, prezinta anumite mutatii ale genelor, ca de exemplu pacientii ce sufera de boala ereditara numita Xeroderma pigmentosum, ce prezinta un deficit de repararea a agresiunilor ADN, acesti pacienti prezentant un risc crescut pentru cancerele cutanate.

Victor Vasile

 

Bibliografie :

Institut National du Cancer de France :

http://www.e-cancer.fr/Comprendre-prevenir-depister/Qu-est-ce-qu-un-cancer/Mecanisme-de-cancerisation

Agence Internationale de Recherche sur le Cancer

https://www.iarc.fr/fr/publications/pdfs-online/wrk/wrk3/CausesofCancerFrance2000_Fr.pdf

 

Imagini :

 

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/e/e2/Eukaryote_DNA-en.svg/320px-Eukaryote_DNA-en.svg.png

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/f/fd/DNA_UV_mutation.svg/1200px-DNA_UV_mutation.svg.png

https://image.slidesharecdn.com/hpv5-140730070505-phpapp02/95/helicobacter-pylori-gastric-cancer-an-evidence-based-approach-for-primary-care-29-638.jpg?cb=1406704167