Cancerul poate determina aproape orice simptom. Acestea vor depinde în mare măsură de localizarea zonei canceroase, de dimensiunea sa şi de cât de mult afectează ţesuturile şi organele din jur. În momentul în care cancerul s-a răspândit (a metastazat), simptomele pot apărea în diferite părţi ale corpului.
Pe măsură ce cancerul creşte în dimensiuni, el poate începe să exercite o presiune asupra organelor din jur, asupra vaselor de sânge sau asupra nervilor, această presiune fiind cea care cauzează o parte a simptomelor. Dacă zona canceroasă se afla într-o zonă critică, precum ar fi de exemplu anumite porţiuni de la nivelul creierului, chiar şi cea mai mică tumoră poate determina anumite simptome.
În anumite situaţii, cancerul poate apărea în locuri unde nu va determina niciun simptom decât în momentul în care va atinge anumite dimensiuni. Cancerul de pancreas, de exemplu, nu determina în mod normal simptome decât atunci când a crescut suficient de mult încat să exercite presiune asupra nervilor şi organelor (acest lucru cauzează durere abdominală sau de spate). În altă situaţie, se poate întâmpla să crească în jurul ductelor biliare şi să blocheze evacuarea bilei, lucru care se obiectivează prin colorarea în galben a tegumentelor şi mucoaselor (icter). Până ca un cancer pancreatic să determine anumite semne şi simptome precum cele prezentate mai sus, vorbim de obicei de o formă mai avansată adică a crescut şi s-a răspândit mai departe de locul unde a apărut iniţial (pancreasul).
Uneori, celulele canceroase eliberează substanţe în torentul sanguin ce pot duce la apariţia unor simptome ce nu sunt de obicei conectate cu cancerul. De exemplu, anumite cancere de pancreas pot conduce la eliberarea unor substanţe ce pot determina cheaguri de sânge în venele de la nivelul membrelor inferioare. Anumite cancere pulmonare pot produce substanţe hormon-like ce cresc nivelurile de calciu din organism. Aceasta afectează nervii şi muşchii, făcând persoana respectivă să se simtă slăbită şi ameţită.
SEMNE ŞI SIMPTOME GENERALE
În cele ce urmează vor fi prezentate câteva semne şi simptome generale, dar trebuie reţinut faptul că a avea aceste semne şi simptome nu înseamnă în mod obligatoriu că este vorba de cancer, alte condiţii putând sta la baza acestora. Însă, dacă aceste semne şi simptome sunt persistente pentru o perioadă mai lunga de timp sau se agravează progresiv, este obligatorie consultarea unui medic specialist şi realizarea unor teste suplimentare.
- Pierderea inexplicabilă in greutate
Marea majoritate a oamenilor cu cancer vor pierde în greutate la un moment dat. Când această pierdere în greutate nu prezintă un motiv exact, vorbim despre o pierdere în greutate inexplicabilă. Dacă aceasta este de aproximativ 10 kilograme sau mai mult, poate fi un semn de existenţă a cancerului. Acest lucru se întamplă cel mai frecvent în cancerele pancreatice, gastrice, de esofag sau pulmonare.
- Febră
Febra se asociază foarte frecvent cu prezenţa cancerului, dar cel mai frecvent apare după ce a metastazat. Aproape toate persoanele cu cancer vor avea febră la un moment dat, în special dacă prezenţa acestuia sau tratamentul administrat afectează sistemul imun, lucru ce determină o luptă foarte grea a organismului împotriva unei infecţii. Mai puţin frecvent, febra poate fi un semn timpuriu al cancerului, cum se întamplă în cazul leucemiilor şi limfoamelor.
- Fatigabilitate
Fatigabilitatea este o oboseală extremă care nu se ameliorează o data ce ne odihnim. Poate fi un simptom foarte important o dată cu creşterea zonei canceroase. În cazul leucemiei poate să apară ca un simptom timpuriu. Cancerele de colon sau gastrice pot determina pierderi de sânge care nu sunt vizibile (sângerări oculte) apărând astfel o uşoară anemie (de regulă prin deficit de ioni de fier) şi în consecinţă fatigabilitate.
- Durere
Durerea poate fi un simptom timpuriu în anumite cancere precum cele osoase sau testiculare. Durerea de spate poate fi un simptom al cancerului de colon, rect sau de ovar. Cel mai adesea, durerea din cancer înseamna că deja au apărut metastazele.
- Modificări tegumentare
Pe lânga cancerele cutanate, o serie de alte cancere pot determina modificări cutanate foarte vizibile. În această situaţie vorbim despre:
→ hiperpigmentare – o coloraţie mai intensă a pielii
→ icter – colorarea în galben a tegumentelor şi mucoaselor
→ eritem – roşeaţa a pielii
→ prurit – mâncărime
→ creştere excesivă a părului
BIBLIOGRAFIE
- https://www.cancer.org/
- https://www.cancerresearchuk.org/
- Robbins and Cotran, Pathologic Basis of Disease, 9th edition
Elena Iana