Cancerul reprezinta o clasa de boli caracterizata printr-o crestere necontrolata, haotica a numarului de celule intr-un anumit organ sau tesut. Cancerul nu este o boala contagioasa, poate aparea in orice organ, de la orice tip celular si la orice varsta.
Organismul uman este alcatuit dintr-un numar imens de celule. Celulele care indeplinesc aceiasi functie alcatuiesc un tesut; tesuturile se grupeaza si formeaza organe. Intr-un organism sanatos celulele pot creste, se pot divide (apar celule noi) si totodata mor, celule noi luand astfel locul celor moarte, totul petrecandu-se in mod normal, crontrolat.
In momentul in celule noi apar in organism, in timpul diviziunii celulare apar erori in transcrierea informatiei genetice si astfel apar noi tipuri celulare care desi ele nu sunt necesare acestuia, se pierde controlul asupra acestor celule. In mod normal acest lucru se poate intampla, dar organismul recunoaste aceste celule ca celule straine si le distruge. Cand acest control este pierdut, elulele pot incepe sa se divida fara intrerupere si vor creste determinand aparitia unei tumori. Exista cancere precum leucemia care nu determina aparitia de tumori solide. Tumora poate fi benigna sau maligna.
Tumora maligna (canceroasa) se poate raspandi in intreg organismul ducand la aparitia de leziuni secundare numite metastaze. Aceasta raspandire la distanta poate fi facuta prin sange sau cu ajutorul sistemului limfatic. Metastazele sunt formate din celule de acelasi tip cu cele care au dat tumora initiala. La nivelul unei tumori maligne pot sa apara vase de sange (proces denumit angiogeneza) special pentru a o hrani. In aceasta situatie vorbim despre o tumora agresiva si periculoasa.
Desi uneori pot fi de marimi impresionante, tumorile benigne nu metastazeaza iar dupa excizare, in majoritarea cazurilor, nu recidiveaza daca au fost extirpate in totalitate. In cazul tumorilor maligne exista un risc important de recidiva.
Inainte ca celulele canceroase sa apara intr-un anumit tesut, celulele sufera niste modificari care sunt considerate leziuni pre-neoplazice numite hiperplazie si displazie. In cazul hiperplaziei vorbim despre o crestere numerica a celulelor desi ele sunt normale in urma observarii lor la microscop. In ceea ce priveste displazia, celulele apar la microscop ca fiind anormale. De retinut este faptul ca hiperplazia si displazia nu duc intotdeauna la cancer. Celulele pot ramane cu astfel de modificari timp indelungat fara a determina aceasta boala, insa monotorizarea in astfel de cazuri este necesara.
Diaconu Andra Mihaela
Bibliografie
- https://oncopedia.ro/generalitati/definitii
- https://www.cancer.org/cancer/cancer-basics/what-is-cancer.html
- https://www.cancer.gov/about-cancer/understanding/what-is-cancer
- https://auckland-northland.cancernz.org.nz/cancer-information/other-links/what-is-cancer
- http://www.cancerresearchuk.org/about-cancer/what-is-cancer/how-cancer-start
- https://www.medicalnewstoday.com/info/cancer-oncology
- http://www.cancer.net/navigating-cancer-care/cancer-basics/what-cancer