Chimioterapia

Chimioterapia2019-04-03T12:43:11+02:00

 

Ce este chimioterapia si cum actioneaza?

 

Chimioterapia reprezinta utilizarea unor medicamente puternice in scopul tratarii cancerului. Aceste medicamente au fost testate de multe ori inainte de a fi introduse in schema de tratament oncologic, astfel incat aceste cercetari demonstreaza faptul ca ele ajuta in eliminarea celulelor canceroase.

In prezent se utilizeaza peste 100 medicamente chimioterapice, iar alegerea schemei de tratament este realizata de catre medic, tinand cont de tipul de cancer si de stadiul de dezvoltare al acestuia. Chimioterapia se foloseste pentru urmatoarele scopuri:

 • a preveni raspandirea cancerului;
 • a incetini cresterea cancerului;
 • a elimina celulele canceroase care s-au raspandit in alte parti ale organismului (metastaze);
 • a usura efectele adverse ale cancerului ( obstructii, durere etc );
 • a vindeca.

In ceea ce priveste modul de actiune al chimioterapicelor, trebuie sa avem in vedere procesul de aparitie a cancerului. Organismul uman este alcatuit din trilioane de celule, fiecare indeplinind o functie specifica. Atunci cand activitatea unei celule este perturbata prin anumiti agenti fizici / chimici / mecanici etc , pot aparea modificari ireversibile in structura acesteia. Astfel, celula poate dobandi un grad inalt de multiplicare, va incepe sa se divida intens, dand nastere unei populatii de celule tumorale. Se formeaza astfel tumora primara, insa celulele tumorale pot migra catre alte parti ale organismului printr-un proces numit metastazare, cu implicatii grave asupra pastrarii functiei normale a respectivului organ.

Chimioterapicele actioneaza pe celulele care se divid intens, cum este cazul celulelor tumorale. Aceste medicamente intervin intr-o etapa specifica a ciclului de diviziune celular, impiedicand multiplicarea celulara. De asemenea, chimioterapia afecteaza si celulele normale ale organismului care se divid intens, cum ar fi celulele tubului digestiv, cele sangvine sau cele ale firului de par. Dar modificarile asupra celulelor normale sunt reversibile, de scurta durata, iar dupa incetarea chimioterapiei functia celulara va reveni la normal. Obiectivul chimioterapiei este de a maximiza beneficiile, adica eliminarea unui procent cat mai mare din populatia celulara tumorala si de a minimiza reactiile adverse care se rasfrang asupra celulelor sanatoase.

Sursa foto: www.drjockers.com

 • a micsora dimensiunile tumorale inaintea inceperii terapiei cu radiatii sau inaintea interventiei chirurgicale. Tratamentul se numeste in acest caz chimioterapie neoadjuvanta.     Chimioterapia se utilizeaza in tratamentul multor tipuri de cancer. In unele cazuri, aceasta poate fi unica metoda de tratament, insa de cele mai multe ori se foloseste in asociere cu alte tipuri de tratament anti-tumoral, precum radioterapia. In contextul terapiei multiple, chimioterapia poate indeplini unul din urmatoarele roluri :
 • a distruge celulele tumorale care au mai ramas in organism in urma interventiei chirurgicale / radioterapiei. Tratamentul poarta denumirea de chimioterapie adjuvanta.
 • a potenta efectul altor tratamente;
 • a elimina celulele tumorale care au recidivat ori s-au raspandit in alte parti ale organismului.

Cancerul poate fi tratat utilizand un singur medicament chimioterapic, insa de cele mai multe ori se prefera utilizarea de multiple medicamente, intr-o combinatie specifica sau ordine specifica ( terapie combinata ).  In acest fel, sansele de a se instala rezistenta tumorala la chimioterapie sunt minimizate.

 

Ana Maria Vrabie

 

Bibliografie:

 • cancer.gov ( National Care Institute ) https://www.cancer.gov/about-cancer/treatment/types/chemotherapy
 • https://www.macmillan.org.uk
 • https://www.macmillan.org.uk/information-and-support/treating/chemotherapy/chemotherapy-explained
 • cancer.org ( American Cancer Society ) https://www.cancer.org/treatment/treatments-and-side-effects/treatment-types/chemotherapy/how-is-chemotherapy-used-to-treat-cancer.html
 • PubMed Health: How does chemotherapy work? ( https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmedhealth/PMH0072611/ )